Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Woonplanten oktober: zuiver groen

Lisa Garden op 04-10-2017

De woonplanten van de maand oktober, 'zuiver groen', draaien allemaal om planten met luchtzuiverende kwaliteiten die het leefklimaat sterk verbeteren. Er zijn namelijk planten die schadelijke stoffen opnemen en afvoeren met hun wortels. Daarnaast geven ze zuurstof af en helpen ze de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. De woonplanten van de maand oktober zijn natuurlijke luchtzuiveraars: Spathiphyllum, Gerbera, Nephrolepis en klimop.

HerkomstLuchtzuiverende planten

Klimop is familie van de Araliaceae en groeit op rotsen en bomen in Azië, Europa en Noord-Afrika. De plant is in staat om 25-30 meter hoog te klimmen en doet het vooral goed in koele streken. De Latijnse naam 'hedera' betekent 'vastgrijpen' en verwijst naar de wortels waarmee de plant zich vasthecht. Klimop staat symbool voor eeuwig leven, omdat de plant altijd groen blijft. 

Gerbera bloeit in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. De bloeiende plant is inmiddels verkrijgbaar in 600 verschillende kleuren, vormen en maten. Gerbera is bekend als snijbloem, maar het is de plant die het beste schadelijke omgevingsstoffen kan absorberen. 

Nephrolepis behoort tot de varenfamilie, prachtige bladplanten met zeer verschillende verschijningsvormen die al sinds het Devoon (400-350 miljoen jaar geleden) op aarde groeien. Nephrolepis komt voor in tropische regenwouden wereldwijd. De bossige plant met geveerde bladeren is een van de meest luchtzuiverende planten voor in huis.

Spathiphyllum is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela en het soort plant waar iedereen meteen verliefd op wordt: zacht groen blad, witte schutbladeren rond een bloeiende aar en een interactief type. Als Spathiphyllum te droog is, laat hij zijn blaadjes hangen om na een gietbeurt binnen een paar uur weer op te veren.

 

 

Welke planten zijn luchtzuiverend?

Er zijn van de verschillende planten diverse soorten te vinden, zoals: 

Klimop kent een grote variatie in bladvormen en kleuren. Er zijn klimmende en hangende vormen en er worden vele toepassingen mee gecreëerd op bogen, bollen, piramides et cetera. De bladkleuren variëren van effen groen tot bont en marmer en ook in bladgrootte is veel variatie. Heel populair zijn cultivars als Eva, Kolibri, Pittsburgh, Shamrock en Wonder. 

Gerbera komt voor in veel verschillende maten en verschijningen en raakt steeds meer in zwang als terrasplant voor in het voorjaar en de zomer. Er is zelfs een winterharde soort (Garvinea). Voor in huis kennen we enkele series die in veel kleuren worden aangeboden, zoals Durora, Fiori Line, Sundayz en Revolution.

Nephrolepis is verreweg het belangrijkste geslacht binnen de varens met daarin de cultivars Bostoniensis (ook vaak Boston genoemd) en Green Lady (smaller blad) als meest bekende variëteiten. Maar ook Corditas, Duffii, Emina, Vitale zijn fraaie varens met dezelfde luchtzuiverende eigenschappen.

Spathiphyllum is verkrijgbaar in vele maten, met altijd een witte bloeiwijze. Het blad is meestal groen, al zijn er ook een paar met bont blad, zoals S. Silver Cupido of S. Gimini. Veel cultivars zijn vernoemd naar componisten: Chopin, Figaro, Vivaldi of Bellini. Van Cupido komen inmiddels vele variëteiten voor.  

Verzorging luchtzuiverende planten

Verzorgingstips voor luchtzuiverende planten

Voor alle Zuiver groen planten geldt: in de koude maanden goed inpakken voor de rit naar huis na aankoop!

Klimop staat graag koel en licht, maar niet in de felle zon. Hoe lichter het blad is des te meer licht. Hoe meer bladgroen, des te minder licht. De kluit mag niet uitdrogen, maar ook niet met de wortels in het water staan. Elke twee weken wat plantenvoeding, af en toe onder de douche zetten of op een rondje met de plantenspuit trakteren. Oud blad verwijderen, iele ranken terugsnoeien. Klimop kan niet goed tegen droge lucht, er kan dan spint in de plant komen. Niet boven de verwarming zetten, dus.

Gerbera staat graag licht, de potkluit mag niet uitdrogen. Voor een lange rijke bloei eens per drie weken plantenvoeding geven. Uitgebloeide bloemen voorzichtig met een draaiende beweging, verwijderen vanuit het hart, zodat de hele steel loskomt. 

Nephrolepis staat graag op een plek waar het boven de 12°C, tussen halfschaduw en licht. De plant kan niet tegen direct zonlicht of de droge lucht boven een verwarming. Potkluit niet laten uitdrogen, water geven op de aarde om het plantenhart te sparen. Regenwater heeft de voorkeur, varens kun slecht tegen kalk en zout. Geef de planten in het groeiseizoen om de 3-4 weken plantenvoeding. 

Spathiphyllum staat graag licht en op een plek waar het minimaal 12°C , maar gedijt niet in de volle zon. De potkluit mag niet uitdrogen, de plant geeft zelf aan vochttekorten te hebben door te gaan hangen. Het blad regelmatig sproeien met lauw water, eens per maand wat plantenvoeding geven, uitgebloeide bloemen verwijderen. 

TuinTuin