Viburnums in allerlei soorten
Viburnums zijn heesters en bekend om hun vaak geurende bloemen, kleurrijke bessen en meestal fraaie herfstkleuren. Er zijn tientallen bladverliezende en groenblijvende soorten die onderling zo sterk kunnen verschillen dat je bijna niet gelooft dat ze tot hetzelfde geslacht behoren. Sommige hebben platte bloemschermen die heel sterk aan hortensia’s doen denken, andere vormen bolle tuilen (vandaar vaak de naam ‘sneeuwbal’). Er zijn winterbloeiers bij en soorten met schitterend, glanzend blad. Ook hun maten verschillen enorm: van nog geen halve meter hoog tot boomgroot. Keuze genoeg!
De beste plek in de tuin
Plant een geurende Viburnum vlak bij uw terras of een plek waar u graag zit. U zult ervan genieten! De bladverliezende
soorten groeien zowel in zon als lichte schaduw in iedere goed doorlatende tuingrond. De groenblijvers staan het liefst op een beschutte plek in lichte schaduw. Die houden meer van iets zure, vochtige grond die wel goed doorlatend moet zijn. Viburnums zijn sterke, goedgroeiende planten die vanwege hun bessen ook nog eens geliefd zijn bij de vogels. De bessen van de Viburnum plicatum zijn direct in september, oktober al een feestmaal, van de Viburnum opulus blijven de bessen langer aan de plant, die hebben namelijk eerst een vorstperiode nodig, anders vinden de vogels ze niet lekker.
De zaden van de Viburnums zijn zeer fijn en kunnen het best binnenhuis opgekweekt worden in potjes. Dit gebeurt het beste bij een warme temperatuur van ongeveer 25 graden. Gebruik als zaaigrond een mengeling van 1/3 wit zand en 2/3 compost. Vervolgens zaait u bovenop de zaaigrond. De zaden worden niet bedekt met dekgrond en dienen nu vochtig gehouden te worden.
Rekent u ongeveer 10 tot 12 weken voordat u planten hebt van enige grote. Vergeet de plantjes niet tijdig af te harden alvorens u deze wilt uitplanten in de tuin.