Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

De Prunus lusitanica Brenelia is een verrijking voor uw tuin

Lisa Garden op 17-07-2024

De Prunus lusitanica Brenelia is een prachtige heester die een verrijking voor uw tuin zal zijn. Kennen we de soort Angustifolia al met zijn dieproze takken, de Brenelia heeft donkerrode takken. Ook de bladeren verschillen met zijn soortgenoot. Ze zijn iets groter, golven lichtelijk en hebben een langwerpige vorm. Deze nieuwe soort Portugese laurier kent een opgaande groei waardoor het niet breed uit zal waaieren. Hierdoor is het ook zeer geschikt om als haag aan te planten in een kleinere tuin. De Prunus lusitanica Brenelia kan uitgroeien tot een hoogte van 4 meter, maar ook als lage haag is het een echte eyecatcher. Dit is een kwestie van bijhouden door te snoeien. Of uw tuin zich nu op het noorden, zuiden, oosten of westen bevindt: de Brenelia voelt zich overal thuis. Een ander groot voordeel is dat het winterhard is. Dus ook tijdens de koude seizoenen behoudt het zijn prachtige blad.

De mooie bloeiwijze van de Prunus Brenelia

De Prunus Brenelia heeft rode takken en tijdens de bloei hangen er witte bloementrossen aan de takken. Deze steken mooi af tegen de rest van de haag en trekken bovendien veel insecten aan als bijen en vlinders. De Portugese laurier, zoals we de Prunus Brenalia ook wel kennen, krijgt als de bloemen uitgebloeid zijn zwarte besjes. Daar komen vogels in het najaar op af.
De Prunus Brenelia is een dichte haag en zorgt dus voor voldoende privacy in de tuin. Ondertussen geniet je van de vogels en de insecten die op deze haag afkomen. Voor wat betreft het aanplanten en de plaats waar de Prunus lusitanica Brenelia moet komen te staan, is de haag heel gemakkelijk. De Portugese laurier kan overal staan, dus ook aan de noordkant van de tuin. Het aanplanten kan gedurende het hele jaar, het is alleen niet raadzaam om dit in de winter te doen.

Het aanplanten van de Portugese laurier Brenelia

Bij het aanplanten van de Portugese laurier Brenelia zet je de kluiten van de planten eerst in een emmer met water, zodat ze goed water opnemen. Plant ongeveer drie haagplanten per strekkende meter. Voor het aanplanten graaf je een sleuf die zo breed en diep is dat de kluiten er ruim in passen. Maak de grond goed los en vermeng de losse grond met aanplantgrond. Plaats de planten in de sleuf en vul het gat vervolgens op. Zorg ervoor dat de kluiten stevig in de grond staan door de grond rondom aan te stampen. Geef de nieuw geplante haag daarna regelmatig wat water. Na het planten mag de grond rond de haag niet uitdrogen, maar hij mag ook niet te nat zijn.

Hoe verzorg je de Prunus Brenelia?

Voor een gelijkmatige groei en het behoud van de vorm moet de Portugese laurier gesnoeid worden. Dit doe je twee keer per jaar. Bij voorkeur snoei je de haag in april voordat de haag uitloopt. Daarna snoei je hem nog een keer in september. Het overige onderhoud dat je aan de haag hebt, is voldoende water geven. Vooral in de zomer is het belangrijk dat hij niet uitdroogt. Voor een bloemrijke haag geef je in het voorjaar wat extra voeding, in de vorm van organische mestkorrels.

Waar rekening mee houden?

Alhoewel de Prunus lusitanica Brenelia een makkelijke haagplant is zijn er toch wel enkele punten van aandacht. Zo moet u ervoor zorgen dat de grond voldoende vochtig is waar het in is aangeplant. Maar te nat is ook niet goed omdat er dan een kans bestaat dat de wortels gaan rotten. Geef dus tijdens droge periodes gedoseerd water, het liefst in de vroege ochtenduren. Om te zorgen dat de bodem goed doorlatend is kunt u deze tijdens het aanplanten goed omspitten en aanplantgrond toe te voegen. Om de Prunus lusitanica Brenelia extra te verwennen bemest u het jaarlijks in het voorjaar met organische mestkorrels.

Adv. Bol.com Gardena