Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Alles over het Stekken van Planten

Mark Jansen op 22-08-2024

Stekken is een populaire en toegankelijke manier om je planten te vermeerderen. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, het zelf stekken van planten kan een bevredigende ervaring zijn. In dit artikel duiken we in de wereld van plantstekken en geven we praktische tips over hoe je stekken kunt maken van verschillende plantensoorten, zoals de pannenkoekplant, hortensia, monstera, en orchidee. We beantwoorden veelgestelde vragen en delen handige producten die het stekken een stuk eenvoudiger maken.

Wat is Stekken?

Stekken is het proces waarbij je een deel van een plant gebruikt om een nieuwe plant te laten groeien. Dit kan gedaan worden met bladeren, stelen, of wortels, afhankelijk van het type plant. Het grootste voordeel van stekken is dat je op een kosteneffectieve manier nieuwe planten kunt verkrijgen die genetisch identiek zijn aan de ouderplant. Bovendien kan stekken een geweldige manier zijn om je plantenverzameling uit te breiden zonder de bank te breken.

Veelgestelde Vragen over Stekken

1. Hoe lang duurt het om een stek wortels te laten krijgen?

Het kan variëren afhankelijk van de plantensoort en de omstandigheden. Over het algemeen duurt het enkele weken tot een paar maanden voordat een stek wortels begint te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je de stekken op een warme en vochtige plaats plaatst om het proces te versnellen.

2. Hoe weet ik of een stek klaar is om te worden overgeplant?

Een stek is klaar om te worden overgeplant wanneer je merkt dat de wortels minstens een paar centimeter lang zijn en goed ontwikkeld lijken. Bij sommige planten zie je wortels door de potgrond groeien, wat een teken is dat het tijd is om te verplanten.

3. Moet ik stekken altijd in water zetten?

Niet alle stekken hoeven in water te worden gezet. Sommige planten kunnen direct in potgrond worden gestoken. Het hangt af van de plantensoort en de voorkeuren voor groeiomstandigheden. Watersteekmethode is echter vaak nuttig omdat je de voortgang van de wortelgroei kunt volgen.

Plantensoorten en Hun Stekmethoden

Laten we nu kijken naar hoe je stekken kunt maken van enkele populaire planten.

Pannenkoekplant Stekken

De pannenkoekplant (Pilea peperomioides) staat bekend om zijn aantrekkelijke, ronde bladeren en makkelijke verzorging. Stekken van de pannenkoekplant kunnen eenvoudig worden verkregen door het afsnijden van de uitlopers, ook wel pups genoemd, die vaak aan de basis van de plant groeien.

Hoe te stekken:

1. Kies een gezonde pup die minstens 5-10 cm groot is.

2. Snijd de pup voorzichtig af met een schone, scherpe schaar.

3. Laat de snede enkele uren drogen om te voorkomen dat de stek gaat rotten.

4. Plant de stek in een pot met goed doorlatende potgrond en geef licht, indirect zonlicht.

Hortensia Stekken

Hortensia’s zijn prachtige struiken die gemakkelijk vermeerderd kunnen worden door stekken. De beste tijd om hortensia’s te stekken is in de late zomer of vroege herfst.

Hoe te stekken:

  1. Snijd een gezonde tak af van de hortensia die ongeveer 10-15 cm lang is.
  2. Verwijder de onderste bladeren, zodat er geen bladeren in de grond komen.
  3. Dompel de snijkant in wortelhormoon om de wortelvorming te bevorderen.
  4. Plant de stek in een mengsel van potgrond en perliet of zand voor goede drainage.
  5. Bedek de pot met een doorzichtige zak om een broeikasomgeving te creëren en houd de grond vochtig.

Monstera Stekken

De Monstera (Monstera deliciosa) is een populaire kamerplant met grote, decoratieve bladeren. Monstera stekken worden vaak genomen van de luchtwortels of bladeren met een stukje stam.

Hoe te stekken:

1. Snijd een gezonde tak af met een luchtwortel of een paar bladeren en een paar knopen.

2. Plaats de stek in een pot met potgrond of in water.

3. Als je de stek in water plaatst, wacht dan tot de wortels een paar centimeter lang zijn voordat je de stek in potgrond plant.

 

 

Orchidee Stekken

Het stekken van orchideeën kan iets ingewikkelder zijn, maar het is mogelijk met een beetje geduld. Orchideeën worden meestal vermeerderd door het scheiden van pseudobulben of door het gebruik van keikis (babyorchideeën).

Hoe te stekken:

1. Scheid de pseudobulben voorzichtig van de moederplant. Zorg ervoor dat elke pseudobulb enkele wortels heeft.

2. Plant de pseudobulben in een speciaal orchideeëngrondmengsel.

3. Voor keikis, wacht totdat ze een paar wortels hebben ontwikkeld voordat je ze van de moederplant scheidt en plant.

 

Handige Producten voor het Stekken van Planten

1. Wortelhormoon: Dit is een essentieel hulpmiddel voor het bevorderen van wortelgroei bij stekken. Het helpt om de kans op succesvolle wortelvorming te vergroten.

2. Vernevelingsfles: Dit is handig om een hoge luchtvochtigheid rond je stekken te behouden, wat vooral belangrijk is voor tropische planten zoals monstera en orchideeën.

3. Stekpotten en Kweekbakken: Speciale potten en kweekbakken met doorlatende bodem helpen om de wortels gezond te houden en de wortelgroei te bevorderen.

4. Schone Scharen: Voor het maken van steriele sneden en het minimaliseren van infecties zijn schone, scherpe scharen cruciaal.

5. Potgrondmengsels: Voor verschillende plantensoorten zijn er specifieke potgrondmengsels beschikbaar die zorgen voor de juiste drainage en voedingsstoffen.

Stekken is een geweldige manier om je planten te vermeerderen en je tuin of woonkamer te verrijken met nieuwe groen. Door de juiste technieken te volgen en met behulp van handige producten kun je succesvol stekken van pannenkoekplanten, hortensia’s, monsteras, en orchideeën. Vergeet niet geduldig te zijn en je stekken goed te verzorgen. Met de juiste aanpak en een beetje zorg kun je genieten van een prachtige collectie planten die je zelf hebt gekweekt. Happy gardening!

Adv. Bol.com Gardena