Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Duurzaam tuinieren: zo doe je dat

Lisa Garden op 22-10-2018

Veel mensen willen een mooie tuin waar ze kunnen genieten van de zon en naar de vogels kunnen kijken. Een groene omgeving maakt mensen gelukkiger en gezonder. Ook insecten, vogels en kleine dieren kunnen schuilen en voedsel zoeken in jouw groene tuin. Maar is een groene tuin ook duurzaam? In huis letten de meeste mensen op het milieu. Ze staan er misschien niet bij stil dat tuinieren vaak een stuk duurzamer kan. Met een paar simpele tips tuinier jij in de toekomst een stuk duurzamer.

Omheining van je tuin

Hagen dienen niet alleen als duurzame afscheidingen voor je tuin, ze zuiveren ook de lucht. Heb je liever een schutting in plaats van een duurzame haag? Koop dan gebruikte planken of hout met een milieukeurmerk. Dit geldt ook voor tuinmeubels. Er zijn genoeg prima tweedehands tuinsets te koop. Als je toch nieuwe tuinmeubels wilt, laat die van dan plastic staan en kies voor duurzaam hout. Duurzaam hout kun je herkennen aan het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit betekent dat het hout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is.

Tuingereedschap

Als je tuiniert, heb je heel wat tuingereedschap nodig. Het is natuurlijk gemakkelijk om te kiezen voor een automatische grasmaaier of heggenschaar. Maar die verbruiken veel stroom of werken deze zelfs op benzine. Zie je het niet zitten om met de hand de haag te knippen? Gebruik dan een energiezuinige variant, dus gereedschap dat werkt op stroom in plaats van op benzine.

Maak compost 

Hoewel onkruid mooi kan zijn, haal je het waarschijnlijk liever weg. Regelmatig verwijderen is de beste manier om onkruid te voorkomen. Dat kan makkelijk met een schoffel en een schepje. Als je de aarde tussen planten bedekt met bodembedekkende planten, cacaodoppen of boomschors, groeit er minder snel onkruid. Heb je nog steeds last van veel onkruid en ander afval van planten? Het afval van planten en bomen in je tuin kun je recyclen tot compost of muurtjes van takken. Zelf compost maken is eenvoudig, milieuvriendelijk en duurzaam. Je hoeft geen zakken mest meer bij het tuincentrum te halen.

Regenwater

Geef je je planten water uit de kraan? Dat is eigenlijk zonde van dat schone water. Regenwater is net zo goed voor je planten en ook nog eens gratis. Vang het regenwater dus op in een regenton. Tegenwoordig zijn er regentonnen die prima staan in je tuin. Verder kun je tijdens het watergeven borden of bakken onder de potten zetten. Overtollig water kun je later weer gebruiken.

Ongedierte

Rupsen en slakken kunnen voor flinke schade zorgen aan de planten en bomen in je tuin. Maar gif spuiten is niet bepaald goed voor het milieu. Een duurzamere methode is om meer egels en vogels naar je tuin te lokken. Je tuin wordt aantrekkelijker voor deze dieren als je struiken en takkenbossen neerzet waartussen ze kunnen schuilen. Maak ook onopvallende rommelhoekjes in je tuin. Bladluizen kun je daarnaast bestrijden met zuivere groene zeep.

Duurzame tuinlampen

Een tuin moet niet alleen mooi zijn, je wilt er natuurlijk ook prettig kunnen zitten. Op een zonnige zomerdag, maar ook ‘s avonds. Wil je je tuin verlichten? Kies dan voor energiezuinige lampen, zoals spaarlampen of ledlampen. Dit bespaart je veel geld. Ga online energie vergelijken en vind makkelijk het goedkoopste én meest groene energiecontract.

Adv. Bol.com Gardena