Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Creëer een levendige herfsttuin die bijen en vlinders aantrekt

Maaike de Jong op 22-10-2024

De herfst is een prachtig seizoen waarin de natuur volop verandert. Terwijl de bladeren verkleuren en vallen, zijn er nog volop planten die in bloei staan en kleur brengen in je tuin. Wat veel mensen niet weten, is dat deze herfstbloeiende planten ook nog eens een belangrijke rol spelen voor bijen en vlinders. In deze tijd van het jaar hebben deze insecten namelijk nog voedsel nodig om zich voor te bereiden op de winter. Door de juiste planten in je tuin te zetten, kun je een handje helpen en tegelijkertijd genieten van een levendige herfsttuin.

Herfstplanten die bijen en vlinders aantrekken

Planten die Bijen een Handje Helpen

Bijen zijn niet alleen in de lente en zomer actief, maar ook in de herfst gaan ze nog op zoek naar nectar. Om ze daarbij te helpen, zijn er gelukkig verschillende planten die juist in deze tijd bloeien. Herfstasters bijvoorbeeld, met hun prachtige paarse bloemen, zijn echte bijenmagneten. Ook de sedum, die bekendstaat om zijn dikke bladeren en roze bloemen, biedt tot laat in het jaar nog nectar aan. Zo help je de bijen de winter door.

Daarnaast zijn er kruiden zoals tijm en oregano die in de herfst opnieuw kunnen bloeien. Deze kruiden zijn niet alleen lekker in de keuken, maar hun bloemen zijn ook een feestmaal voor bijen. Door een paar van deze planten in je tuin te zetten, zorg je ervoor dat bijen ook in de herfst genoeg te eten hebben.

Vlinders in je Herfsttuin Lokken

Hoewel je vlinders vaak in de zomer ziet, zijn er ook in de herfst nog vlinders op zoek naar nectar. Met de juiste planten kun je ze gemakkelijk naar je tuin lokken. Een goede keuze is ijzerhard (Verbena bonariensis), die met zijn lange stelen en paarse bloemen tot diep in de herfst bloeit. Vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta zijn er dol op.

Een andere plant die vlinders aantrekt, is de koninginnekruid (Eupatorium). Deze plant heeft mooie roze bloemen die vol nectar zitten, en daar komen vlinders graag op af. Door dit soort planten in je tuin te zetten, zorg je ervoor dat vlinders genoeg energie kunnen opdoen voordat ze gaan overwinteren of wegtrekken naar warmere oorden.

Wil je van je tuin een ware vlindermagneet maken? Met deze tips tover je jouw tuin om tot een vlindervriendelijke oase!

Herfstkleuren en Beschutting voor Overwinteraars

In de herfst is het niet alleen belangrijk om bloemen te hebben, maar ook om te zorgen voor planten die beschutting bieden. Klimop (Hedera) is een geweldige keuze. Deze plant bloeit laat in de herfst en voorziet bijen en vlinders niet alleen van nectar, maar biedt ook schuilplaatsen voor insecten die een plek zoeken om te overwinteren. Bovendien blijft klimop het hele jaar door groen, wat zorgt voor een mooi contrast met de felgekleurde herfstbladeren in je tuin.

Ook de vlinderstruik (Buddleja), hoewel bekend om zijn zomerse bloei, kan met een beetje geluk doorbloeien tot in de herfst. Dit geeft vlinders de kans om ook later in het jaar nog te genieten van de nectar. Zo houd je je tuin aantrekkelijk voor zowel bijen als vlinders, zelfs als de dagen korter worden.

Benieuwd welke bloemen jouw tuin deze herfst écht laten stralen? Ontdek de Top 7 herfstbloeiers voor een kleurrijke en levendige herfsttuin!

Water en Rustplekken in de Herfsttuin

Naast het aanbieden van nectar is het in de herfst ook belangrijk om te zorgen voor water en rustplekken voor bijen en vlinders. Insecten hebben water nodig, vooral in droge periodes. Een eenvoudig schaaltje water in de tuin, met wat steentjes erin, kan al een groot verschil maken. Zo kunnen bijen en vlinders veilig drinken zonder te verdrinken.

Verder is het een goed idee om je tuin niet al te netjes te maken in de herfst. Laat bijvoorbeeld een paar bladeren liggen of snoei niet te rigoureus. Een beetje rommel in de tuin biedt insecten de perfecte plek om te overwinteren. Veel bijen nestelen zich in holle stengels of in de grond, terwijl vlinders vaak schuilen tussen droge bladeren.

 

 

Een Levendige Herfsttuin

Met de juiste herfstplanten in je tuin kun je ervoor zorgen dat bijen en vlinders ook in deze tijd van het jaar genoeg voedsel en beschutting vinden. Planten zoals de herfstaster, sedum en ijzerhard zorgen ervoor dat je tuin in de herfst volop in bloei staat, terwijl klimop en rustplekken insecten helpen om zich voor te bereiden op de winter. Zo blijft je tuin niet alleen kleurrijk, maar ook een belangrijke plek voor de natuur. En wie wil dat nu niet in de herfst?

Adv. Bol.com Gardena