Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Maak je tuin klaar voor de vakantie

Mark Jansen op 19-07-2024

Ga je binnenkort op vakantie? Dan wil je natuurlijk niet thuiskomen en geconfronteerd worden met een vergeeld gazon, verwelkte planten of een overvloed aan onkruid! Voorbereiding is de sleutel. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is. Zo kun je na je zorgeloze vakantie meteen genieten van je tuin of balkon zonder eerst hard te moeten werken. Bovendien kom je meteen in de vakantiestemming!

Checklist voor tuin en balkon vóór vertrek

  1. Verwijder onkruid: Haal al het onkruid weg dat je kunt vinden, zowel in de tuin als in potten en bakken.

  2. Snoei uitgebloeide bloemen: Knip vlak voor vertrek de (bijna) uitgebloeide bloemen van dahlia’s, potgeraniums, rozen en andere potplanten weg.

  3. Snoei tuinplanten: Snoei (bijna) uitgebloeide planten zoals geraniums, klokjesbloemen (Campanula), spoorbloemen (Centranthus), duizendblad (Achillea) en vrouwenmantel (Alchemilla mollis) iets terug. Dit stimuleert de vorming van nieuw blad en soms zelfs nieuwe bloemen.

  4. Onderhoud eenjarige planten: Knip eenjarige planten in potten en hanging baskets, zoals lobelia’s en petunia’s, iets terug om te voorkomen dat ze energie steken in het vormen van zaad.

  5. Verplaats hanging baskets: Zet hanging baskets in de halfschaduw tussen vaste planten om uitdroging door zon en wind te verminderen. Of breng ze onder bij een plantenliefhebber.

  6. Bescherm potplanten tegen storm: Zet potten met het oog op storm niet op tuintafels, maar op de grond in de halfschaduw met een schaaltje water eronder om uitdroging te verminderen. Gebruik eventueel plastic flesjes zonder bodem als geïmproviseerde druppelaars.

  7. Ondersteun hoge planten: Bind hoge (klim)planten goed vast zodat ze niet breken tijdens een storm.

  8. Maai het gazon: Maai op een droge dag het gazon nog een keer, maar niet te kort. Laat het droge maaisel liggen om het vocht in de grond beter vast te houden.

  9. Strooi mulch: Breng een mulchlaag van compost, cacaodoppen of houtsnippers aan bij planten die slecht tegen droogte kunnen. Geef eerst goed water. De mulch beschermt tegen uitdroging en onkruid, en voegt op termijn voedingsstoffen toe aan de grond.

  10. Water geven: Geef de tuin, potten, kuipen en hangmanden vlak voor vertrek nog eens goed water als het al enkele dagen droog is geweest.

  11. Installeer een watergeefsysteem: Installeer een automatisch watergeefsysteem of vraag een betrouwbare buur om je tuin- en kamerplanten regelmatig water te geven. Zet alle pot- en kuipplanten bij elkaar en zet de gieters en sproeiers klaar om het makkelijker te maken. Vraag ook of de vijver af en toe bijgevuld kan worden.

Bedank de plantenoppas

Als dank voor de hulp van je plantenoppas kun je een leuk cadeau uitzoeken in het tuincentrum, zoals een mooie kamer- of tuinplant. Heb je veel groenten of fruit in de tuin? Laat de oppas dan oogsten om voedselverspilling te voorkomen en als aardige geste.

Adv. Bol.com Gardena