Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Dieren rond de vijver

Lisa Garden op 21-09-2018

Misschien zie je het niet direct, maar in de vijver kan het, naast de vissen, een drukte van jewelste zijn. De kat drinkt eruit, kikkers leggen er hun eitjes, vogels badderen er uitbundig – met pittoreske beelden als resultaat. Waarschijnlijk heb je er nog wel meer rond zien vliegen of scharrelen. We zetten de meest voorkomende kleine waterliefhebbers op een rijtje.

De schaatsenrijder

Schaatsenrijder

Deze beestjes bewegen zich vliegensvlug over het wateroppervlak en krioelen vaak in groepjes in vijvers en sloten. De oorsprong van de naam schaatsenrijder mag duidelijk zijn, maar eigenlijk roeien ze meer met hun middelste poten, en sturen ze met hun achterste poten. Hij blijft drijven door de ontelbare hoeveelheid kleine haartjes op zijn pootjes en buik. Zijn maaltijden bestaan uit kevertjes en vliegjes die in het water zijn gevallen, maar geen zwemdiploma hebben.

Libellen

Libelle

Bij de vijver vind je ook prachtig gekleurde fladderaars met gaasvleugels. Libellen zijn breder gebouwd dan waterjuffers, maar beide hebben ze een langwerpig achterlijf met twee paar stevige vleugels. De kleuren variëren van bruin en groen tot blauw en roze. De mannetjes zijn meestal feller van kleur, in het geval van de waterjuffers. Bij de libellen zijn de geslachten zijn soms minder goed te onderscheiden: de mannetjes kunnen zich zo voordoen als vrouwtjes om concurrenten te vermijden. Als je weinig van deze insecten ziet, is de kans groot dat je vijver niet zo schoon meer is.

Schrijvertjes

Schrijvertjes

Schrijvertjes lijken net als schaatsenrijders over het water te lopen, maar de helft van hun lichaam zit onderwater. Ze worden ook wel draaikevers genoemd, door de tollende beweging die ze maken. Hun ogen zijn in tweeën gedeeld, zodat ze zowel alles onderwater als bovenwater in de gaten kunnen houden. Het beestje kan ook nog goed vliegen, tijdelijk onder water ademen en ze laten een onsmakelijke melkachtige vloeistof achter als ze worden gevangen. Die wil je dus niet graag tegenkomen als muggenlarve.

Extra tips voor de vijver

 

Zorg ervoor dat grotere dieren makkelijk uit het water kunnen komen. Egels zijn goeie zwemmers, maar ze kunnen het helaas niet uren uithouden tot iemand ze vindt. Als de vijver steile randen heeft, leg dan wat stenen in het water om een trappetje mee te bouwen. Een plankje in de vijver kan ook helpen. Een vijver van minstens 80 cm diep geeft kikkers de grootste kans om de winter door te komen.

TuinTuin