Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Kies nu voor een laurierkers voor in de tuin

Lisa Garden op 29-05-2024

Laurierkers, ook bekend onder de Latijnse naam Prunus laurocerasus, is een populaire keuze onder tuinliefhebbers vanwege zijn veelzijdigheid en robuustheid. Deze groenblijvende heester is een uitstekende optie voor zowel heggen als solitaire planten en biedt jaarrond visuele aantrekkingskracht. Dat is dan ook een van de voordelen van leibomen en het is ook zeker niet verkeerd om een of meerdere in jouw tuin te plaatsen. Ze komen in allerlei verschillende soorten en maten en vaak kun je dan ook nog eens zelf de boom snoeien op een manier die jij het mooiste vind. 

De voordelen van sommige planten

Laurierkers heeft talloze voordelen die het een favoriet maken onder tuiniers. Een van de meest opvallende eigenschappen is de groenblijvende aard, wat betekent dat de plant het hele jaar door een weelderige groene kleur behoudt. Dit maakt het ideaal voor het creëren van privacy heggen die ook in de wintermaanden beschutting bieden.

Daarnaast is de plant zeer robuust en kan hij goed tegen verschillende weersomstandigheden, van koude winters tot warme zomers. Deze plant is ook relatief onderhoudsarm en kan goed groeien in verschillende bodemsoorten, zolang deze goed doorlatend zijn. Een leibomen kan zowel in de zon als in de schaduw worden geplant, wat flexibiliteit biedt in het tuinontwerp.

Het planten en verzorgen van de boom

Het succesvol planten van laurierkers begint met het kiezen van de juiste locatie. Hoewel de plant veelzijdig is en zowel in de zon als in de schaduw kan groeien, geeft hij de voorkeur aan een plek met wat bescherming tegen de sterkste wind. De bodem moet goed doorlatend zijn om wortelrot te voorkomen, maar de plant is niet kieskeurig wat betreft de pH-waarde van de grond. Bij het planten van een haag is het belangrijk om de juiste afstand tussen de planten te houden. Voor een dichte haag wordt doorgaans een afstand van 60 tot 90 cm tussen de planten aangeraden. Graaf een geul die diep genoeg is om de wortelkluit van de plant volledig te bedekken, en vul deze aan met een mix van tuinaarde en compost om een goede start te verzekeren. Je wilt niet dat je nieuwe dure leibomen omvalt wanneer het harder begint te waaien.

Integratie van bomen in je tuinontwerp

Een laurierkers kan op verschillende manieren worden geïntegreerd in uw tuinontwerp. Als heg is hij ideaal voor het creëren van privacy, het afbakenen van tuingrenzen of het scheiden van verschillende tuindelen net zoals leibomen dat kunnen doen. Zijn dichte bladerdek blokkeert effectief ongewenste uitzichten en vermindert wind, waardoor uw tuin een beschutte en serene plek wordt. Als solitaire plant of in groepjes geplant, kan de plant dienen als een opvallend middelpunt in borders of als achtergrond voor kleurrijke bloemen en vaste planten. Zijn glanzende bladeren bieden een mooi contrast met zachtere, meer delicate planten en kunnen helpen om structuur en diepte toe te voegen aan uw tuinontwerp. Bovendien kunnen de bloemen, die in het voorjaar verschijnen, bijen en andere bestuivers aantrekken, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in uw tuin. Later in het jaar produceren sommige variëteiten bessen die een extra decoratief element toevoegen en voedsel bieden voor vogels. Planten zoals leibomen zijn dus zeker van groot belang in mensen hun tuin.

Adv. Bol.com Gardena