Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Moestuinkalender februari

Lisa Garden op 11-02-2013

Zo tegen het einde van de winter kunt u weer beginnen met zaaien en planten. Dit kan ook prima met de vroege gewassen in een kas of op de vensterbank. Onder andere tuinbonen, spruitkool, vroege zomerkolen, bloemkool en prei kunnen onder glas worden geteeld.

Zaaibedden klaar maken

Als het droog weer is, kunt u alvast beginnen met het fijn harken van de grond. Breek de zware grond tot kleine, even grote kruimels en klop de grote kluiten met de bolle kant van de hark in kleinere stukken.

Kasgewassen zaaien

Tomaten, aubergines, paprika’s, pepers, meloenen en komkommers die u in uw kas wilt laten groeien, kunt u nu zaaien. Dit kunt u het beste doen in een verwarmde broedstoof of zaaibak met deksel en bodemwarmte.

Tips voor aardperen

De knobbelige knol van de aardpeer is een heerlijke groente. De plant vereist bijna geen verzorging en is op arme grond bijzonder productief.

  • U kunt een aardpeer overal planten. Hoewel ze van zon en een goed doorlatende, vochtabsorberende grond houden, doen ze het ook goed in een zware schaduwrijke en droge grond onder bomen of dicht bij hagen.
  • Kies de plek waar u de aardperen wilt verbouwen zorgvuldig. De planten kunnen namelijk 3 meter hoog worden en veel schaduw werpen.
  • U kunt de stengels tot op 15 centimeter boven de grond afsnoeien wanneer ze in het najaar afsterven. De wortels zullen zonder problemen de winter doorkomen. Wel doet u er verstandig aan om er een laag oude stengels, stro of krantenpapier als bescherming overheen te leggen.
  • Als u geen aardperen meer wilt hebben, moet u de knollen heel zorgvuldig rooien, anders lopen ze gegarandeerd weer uit.
  • Slakken kunnen de knollen uithollen en eten graag van de jonge scheuten. Bescherm de planten daarom goed.

Aanbevolen rassen

  • Fuseau: Deze lange, vrij zachte knollen zijn gemakkelijk schoon te maken en licht gerookt van smaak.
  • Stampede: Dit vroeg rijpende ras met grote knollen heeft een uitstekende structuur en smaak.

Verbeter uw grond

Vruchtbare grond is goed voor de grootte, opbrengst en kwaliteit van uw groenten. Breng zo mogelijk om de twee of drie jaar op de helft of een derde van je grond, goed verteerd, organisch materiaal aan. Denk hierbij aan tuincompost of oude stalmest. Organisch materiaal zorgt voor een vezelrijke humus en voedingsstoffen in de grond. De humus absorbeert water en zorgt dat planten daarbij kunnen. De grond zal hierdoor langer vocht vasthouden en zal de drainage in zware kleigrond verbeteren. Dit is belangrijk wanneer u in het jaar daarop gewassen als wortelen, pastinaken wilt verbouwen. Hun wortels krijgen vaak rare vormen in vers bemeste grond en vertakken zich vaak.

Groenbemesters

U kunt ook speciale gewassen telen om de grond te verbeteren. Ze hebben geen voedingswaarde, maar houden belangrijke voedingsstoffen vast en gaan onkruidvervuiling tegen. Snijd de groenbemester af wanneer hun stengels nog zacht zijn en laat al het groen nog een paar dagen verwelken voordat u het helemaal onderspit.

U kunt in de nazomer mosterd of voederknollen zaaien op plekken waar het hoofdgewas is geoogst of verwijderd. Voederwikke en winterroggen kunt u goed in het najaar zaaien en de hele winter laten staan. In het vroege voorjaar kunt u het nog goed omspitten.

Bekijk de zaaitips in de zaaikalender van Tuinen.nl

TuinTuin