Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Creëer ruimte en licht in de woning met een lichtkoepel

Lisa Garden op 24-11-2020

Een lichtkoepel is een raam van kunststof of glas dat licht doorlaat. Vaak worden deze toegepast op platte daken, om meer licht en ruimte in huis te brengen. Meestal zijn lichtkoepels vierkant, bolvormig of rechthoekig, maar je kunt ook kiezen voor een piramidevormige of ronde koepel. 

Wat is een lichtkoepel precies?

Misschien zie je door alle lichtkoepels, -straten en dakramen het bos niet meer. Wat is nou precies het verschil en welke soort past bij jouw woonsituatie? Een lichtkoepel bestaat in principe uit een enkel stuk kunststof of glas. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende soorten en afmetingen. Ook bepaal je zelf welke isolatiewaarde jouw lichtkoepel moet hebben. Een lichtkoepel bestaat uit één geheel en wordt meestal op een plat dak geplaatst. Lichtstraten zijn wat prijziger dan lichtkoepels en bestaan meestal uit verschillende segmenten. Een straat kan zowel op een plat of licht hellend dak worden geplaatst en zorgt zo voor meer lichtinval. Dakramen worden uitsluitend op schuine daken geplaatst en zorgen voor licht en ventilatie op zolder. Samenvattend is een lichtkoepel vooral voor gebouwen met platte daken een financieel aantrekkelijke optie. 

De voordelen van een lichtkoepel

Lichtkoepels kom je wel eens tegen in een aanbouw, schuur of bedrijfsruimte. Wat is nu eigenlijk precies het voordeel van het installeren van zo’n koepel?

  • vanwege de lichtdoorlatendheid van het materiaal breng je met een lichtkoepel veel natuurlijk licht naar binnen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voordelig voor de energierekening. Zo hoef je minder geld te besteden aan kunstmatig licht, omdat er vaak al voldoende natuurlijk licht naar binnen komt;

  • met een lichtkoepel heb je meer mogelijkheden voor ventilatie. Plaats je lichtkoepel bijvoorbeeld boven de keuken om vieze luchtjes weg te filteren. Of plaats de koepel in de badkamer om warme lucht af te voeren en zo condensvorming te voorkomen. Zo wordt er niet alleen vieze of warme lucht afgevoerd, maar ook frisse lucht toegevoerd. Aangezien het onder een plat dak best heet kan worden, is een ventilerende lichtkoepel zeker een slim idee;

  • een lichtkoepel creëert een ruimtelijk effect. In kleine ruimtes zoals schuren of smalle kantoorpanden kan het nogal eens benauwend aanvoelen als je er met een grote groep mensen bent. Gelukkig biedt in zo’n geval een lichtkoepel uitkomst;

  • dankzij een lichtkoepel is het ineens veel makkelijker om naar het dak te gaan voor een jaarlijkse dakinspectie of andere werkzaamheden op het dak. De toegang tot het dak kan bovendien als vluchtroute worden gebruikt in noodsituaties of als toegang tot het dakterras.

Verschillende soorten lichtkoepels

Wanneer je de knoop eenmaal hebt doorgehakt en een lichtkoepel wilt kopen, zijn er nog altijd veel verschillende soorten koepels om uit te kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor een heldere of een opalen lichtkoepel? Heldere koepels zijn transparant en laten meer licht door, terwijl opalen koepels zijn gemaakt van melkglas en meer warmte weren. Ook kan je zelf bepalen of je een enkelwandige, dubbelwandige, driewandige of vierwandige koepel wilt. Hoe meer wanden, des te beter de isolatie. Qua materiaal heb je de keuze uit acrylaat, dat het meest wordt toegepast, en polycarbonaat, dat sterker is. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een lichtkoepel voor jouw eigen woning, schuur of bedrijfsruimte? Zoek een tuincentrum bij jou in de buurt op Tuincentrumoverzicht.nl en bekijk het aanbod.

Adv. Bol.com Gardena