Het verhaal van Sinterklaas
We kennen het kinderfeest allemaal wel: Sinterklaas en zijn Pieten. Op pakjesavond vieren we Sinterklaas met de familie, surprises, gedichten en lekkernijen. Maar wat vieren we nou eigenlijk precies? En waar komt die commotie vandaan over ‘’Zwarte’’ Piet? Al met al: hoe maak je er een leuke pakjesavond van?
Geschiedenis van Sint Nicolaas
Sinterklaas (pakjesavond) wordt op 5 december gevierd. Het is een feest gebaseerd op de traditie over de bisschop Myra, Sint Nicolaas die vanaf de derde eeuw in Klein-Azië leefde. Hij stierf op 6 december 342. Sint Nicolaas was de beschermheilige van de kinderen. Alle kinderen kregen op 6 december vrij om het feest te vieren. Ze kregen snoepgoed en geschenken. In Nederland wordt Sinterklaas nu op 5 december gevierd, de vooravond van zijn overlijden. Bij heiligen wordt de sterfdag altijd gevierd omdat dit de dag is van hun wedergeboorte. In het zuiden van Nederland en België vieren ze Sinterklaas dus vaak ook op de ochtend van 6 december.
Sinterklaas herken je aan zijn lange, witte baard met een rode mijter op zijn hoofd en een rode mantel. Hij rijdt op zijn paard Amerigo over daken met zijn helpers, ook wel Zwarte Pieten genoemd.
Pakjesavond
De zaterdag na Sint Maarten komt Sinterklaas met al zijn Pieten en paard het land in met pakjesboot 12. Vanaf dan mogen kinderen hun schoen zetten, waar dan een leuk cadeautje in gestopt wordt door Zwarte Piet. Er zijn verschillende manieren om Sinterklaas te vieren. Sint wordt al lang niet alleen maar meer voor kinderen gevierd.
- Voorafgaand op Sinterklaasavond worden er door volwassenen lootjes getrokken. Dan wordt er anoniem bepaald voor wie je een cadeautje koopt en/of surprise maakt.
- Ook kan je op 5 december het dobbelspel spelen. Dan wordt er door iedere deelnemer een x aantal cadeautjes gekocht en wordt het op één stapel gegooid. Door middel van een dobbelsteen worden de cadeautjes verdeeld en weer geruild.
- Regulier wordt op 5 december pakjesavond gevierd, iedereen krijgt cadeautjes verpakt in een leuke surprise of cadeaupapier. Hier zit dan meestal ook een gedicht bij gebaseerd op de krijger. Lekkernijen komen op tafel, zoals pepernoten, speculaas, marsepein, kruidnoten, chocolade en taai taai.
Zwarte Pieten discussie
Sinds 2013 is de Zwarte Pieten discussie het onderwerp van de dag. Terug in de geschiedenis:
Sinterklaas had één knecht, maar had nog geen officiële naam. Pieter met de Pooten, Pietermansknecht en Pieter-me-knecht kwamen toen het meeste voor. In 1895 werd de knecht Zwarte Piet genoemd en daar bleef het bij. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd Sinterklaas met vele Pieten gevierd. Hoofdpiet heeft de leiding over al die Pieten. Tegenwoordig zijn er steeds meer bezwaren tegen Zwarte Piet, vanwege zijn uiterlijk. Hij is zwart en dat ligt nu heel gevoelig (en is dus racistisch) in deze samenleving. De Zwarte Piet heeft een metamorfose ondergaan en ziet er hedendaags anders uit dan 150 jaar geleden. Het alternatief van de traditionele Zwarte Piet is nu Piet met roetvegen in plaats van helemaal zwart. Ook lopen er regenboogpieten rond, iedere Piet heeft een andere kleur, van rood, groen tot geel en paars.
Leuke avond
‘’Het leuke avondje is gekomen… ‘’Draai deze gezellige avond traditionele Sinterklaas liedjes en eet al dat lekkers wat op tafel gezet wordt. Deze avond hoeft niet anders gevierd te worden dan andere jaren.
Nog geen geschikte surprise gemaakt of heb je geen inspiratie? Met deze tips heb je toch nog een goede, last-minute surprise voor Sinterklaasavond!