Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Hoe plant je een perenboom? (deel 1)

Lisa Garden op 05-01-2016

Perenbomen worden steeds populairder in Nederland. Vooral de handperen, die direct eetbaar zijn, en de stoofperen zijn favoriet. Wilt u ook graag een perenboom in uw tuin, maar heeft u geen idee wanneer en hoe u de perenboom het beste kunt planten? Dan zal deze tuintip u goed van pas komen! In dit eerste artikel uit de driedelige serie over de perenboom wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe u een perenboom moet planten. In het tweede deel leest u alles over de vorming en snoei van de perenboom gedurende de eerste drie jaar en in het laatste artikel leest u alles over het snoeien en verzorgen van de perenboom na drie jaar. Hieronder treft u de links aan naar de andere twee tuinartikelen over de perenboom:

De aanschaf van een perenboom

Voor u een perenboom in uw tuin kunt planten, moet er eerst een ras worden gekozen. Bij het aanschaffen van een ras moet met een aantal zaken rekening worden gehouden. Bij het kiezen van een ras is het belangrijk dat u let op ziekteresistentie en bestuiving, want u wilt natuurlijk niet dat uw perenboom ziek wordt of geen vruchten geeft. Een aantal rassen zijn zelf bestuivend, dit betekent dat zij zonder bestuiving van een andere boom ook vruchten leveren. Wanneer een perenboom niet zelf bestuivend is, moet er een andere perenboom bij worden geplant om vruchten te krijgen. De bestuiving werkt het beste als beide perenbomen van een ander ras zijn.

Binnen de rassen zijn ook nog verschillende vormen perenbomen, zoals hoogstam, halfstam en laagstam perenbomen. De hoogstam perenboom heeft een stamhoogte van 1,8 m, de halfstam perenboom 1,2 m en de laagstam perenboom heeft een stam van ongeveer 0,5 m hoog. De halfstam en laagstam perenbomen zijn ideaal voor in een gemiddelde achtertuin. Ze nemen niet te veel ruimte in en ook uw kinderen kunnen bij de peren om ze te plukken.

Het populairste ras perenbomen is de conference. Dit is een sappige, zoete peer, goed ziekteresistent en zelf bestuivend. De conference-peer is bij menig tuincentrum verkrijgbaar. De peer is langwerpig en breed van vorm en heeft vaak een groene kleur met wat bruin aan de onderkant. De conferece peer is zelf bestuivend maar kan eventueel het best worden bestuift met een van de volgende rassen:

  • Beurre hardy;
  • Bonne louise d’avranches;
  • Charneux (legipont);
  • Clapp’s favourite;
  • Doyenne du comice;
  • Gieser wildeman;
  • Triomphe de vienne;
  • Williams;
  • Concorde.

De bestuivende boom moet binnen eens straal van 100 m staan en hoeft daarmee dus niet direct in uw eigen achtertuin te worden geplant. Misschien vinden de buren een perenboom ook wel een goede aanwinst voor de tuin en willen zij er ook wel een planten!

De beste maanden om een perenboom te planten

Over het algemeen kunt u perenbomen met kluit het gehele jaar aanplanten. Er zijn wel een aantal periodes die de voorkeur hebben. Hieronder ziet u een tabel met de maanden en daarachter het rapportcijfer voor het planten van een perenboom in die maand:

De beste maanden om een perenboom te planten
januari 8
februari 8,5
maart 9
april 9,5
mei 10
juni 10
juli 9,5
augustus 9
september 8,5
oktober 8,5
november 8
december 8


Zo plant u een perenboom

Heeft u een ras en hoogte gekozen dan kan het aanplanten en vormen beginnen. Denk bij het planten van de perenboom goed na over de plek. Een perenboom staat het liefst lekker in het zonnetje of in de halfschaduw met droge voeten, de grond mag niet te nat en drassig zijn. Hieronder wordt stapsgewijs uitgelegd hoe de perenboom het beste kan worden geplant:

  1. Haal de pot voorzichtig van de boom af. Zijn de wortels van de plant in de vorm van de pot gegroeid? Dan kunt u het beste de wortels voorzichtig van elkaar losmaken zodat ze uitgroeien in een andere vorm dan die van de pot. Als er weinig wortels in de kluit van de perenboom zitten moet u ervoor zorgen dat de kluit vochtig is voor hij de grond in gaat.
  2. Maak een gat op de plek waar u de perenboom neer wilt zetten van ongeveer anderhalf keer de grote van de kluit die u gaat planten. Het is van belang dat u de grond rond het gat en vooral de grond onderin het gat goed losmaakt zodat de wortels van de perenboom makkelijk kunnen groeien. Een laag potgrond aanbrengen doet ook wonderen.
  3. Nu kunt u de perenboom in de grond stoppen. Zorg ervoor dat de boom recht staat en dat de bovenkant van de kluit gelijk is aan de rest van de grond. Bij hoogstam en halfstam perenbomen moet er naast de boom een paal in de grond worden geslagen. Zorg dat de paal tot aan de onderste takken van de boom reikt. 
  4. Vul nu de randen rondom de kluit op met potgrond en druk de potgrond en de kluit goed aan zodat de perenboom stevig vast staat.
  5. Maak nu de paal aan de perenboom vast zodat deze niet om kan waaien. Gebruik hiervoor een boomband of stevig touw.
  6. De perenboom hoeft niet bemest te worden, maar als u de boom in het voorjaar of in de zomer plant mag u hem de eerste paar weken wel water geven.

Zo, de boom staat, wat nu? Nu moet de perenboom gesnoeid worden. In het tweede deel van deze driedelige serie over de perenboom leest u precies hoe dit moet. Klik voor deel twee op de volgende link:

Deel 2: Hoe vorm en snoei je een perenboom voor de meeste vruchten

TuinTuin