Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Zo maak je een tuin van je balkon

Lisa Garden op 24-07-2024

Droom je van een huis met een tuin, maar moet je het vooralsnog doen met een appartement met een balkon? Ook daar kun je een gezellige plek van maken die veel weg heeft van een tuin. De ruimte is natuurlijk beperkt, de meeste balkons zijn slechts enkele vierkante meters groot. Je moet dus wel een beetje creatief zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om een balkontuin aan te leggen. Je kunt werken met bloembakken en leuke accessoires.

Een gazon op je balkon

Ja, dat kan. Je kunt een grastapijt kopen en daarmee je balkon bekleden. Het kunstgras dat je vandaag de dag online kunt bestellen ziet er zo natuurgetrouw uit dat het bijna niet van echt is te onderscheiden. Het is er in verschillende uitvoeringen. Je kunt kiezen voor kort gras maar ook voor lang siergras. En als je groen niet leuk vindt dan is een kunstgrasmat ook te koop in andere kleuren zoals oranje, zwart, wit, blauw en rood. Je kunt het kunstgras netjes op maat maken zodat het perfect past.

Een moestuin op hoogte

Een ander idee voor je balkon is een kleine moestuin. Hier zijn leuke bakken te koop waarin je verschillende groenten en kruiden kunt ‘verbouwen’. Dit vraagt wel veel werk, want je moet dit soort planten goed in de gaten houden anders is het resultaat vaak zeer teleurstellend. Kruiden daarentegen groeien vaak vrij makkelijk. Je kunt een blaadje munt voor in de thee gewoon vers afknippen van de plant. Een takje peterselie of basilicum in je pastaschotel? Je plukt het vers in je balkontuin.

Houd rekening met de veiligheidsregels

Een balkon bij een appartement is ook een belangrijke vluchtweg. Als er brand uitbreekt of er is ander onraad dan kan het zijn dat je bij een evacuatie niet via de voordeur naar buiten kunt. Liften werken sowieso niet bij een calamiteit en soms is ook een trappenhuis niet beschikbaar. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat je balkon gebruikt kan worden als vluchtweg. Als je een geschakeld balkon hebt met de buren mag je de zijkanten daarvan vaak niet barricaderen omdat ze als vluchtweg dienen. De schotten tussen dit soort balkons zijn vaak geschikt om weg te schoppen zodat je je uit de voeten kunt maken. Een grasmat van Grasexpert zal in zo’n geval geen probleem zijn, maar bamboe schermen of een zware plantenbak kunnen dan obstakels zijn die voor problemen zorgen. Voordat je je balkon tot gezellige stadstuin inricht is het daarom aan te raden om het huishoudelijk reglement van je appartement te raadplegen. Hier staan vaak richtlijnen in over wat wel en niet is toegestaan. Het zou immers zonde zijn als je alles weer af moet breken omdat het niet aan de regels voldoet. Daar komt bij dat ook je eigen veiligheid in gevaar komt als je je balkon zodanig inricht dat hulpdiensten je niet kunnen helpen als er een noodsituatie aan de orde is.

Adv. Bol.com Gardena