Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Alles over Wiet Kweken in de Tuin

Lisa Garden op 04-02-2021

De één wil er niets van weten, terwijl de ander het liefst zijn hele tuin ter beschikking stelt. Wiet kweken is niet voor iedereen weggelegd. Toch worden er rond de tweede week van mei een hoop wietplanten in Nederlandse tuinen in de aarde gezet. Mag ik zelf eigenlijk wiet kweken in mijn eigen tuin? En de stankoverlast voor mijn buren. Kan ik daar iets tegen doen? Tijd om eens in de wereld van de buiten wietteelt te duiken.


Wetgeving Wiet Kweken & Overlast

Er is veel onduidelijkheid omtrent de wetgeving bij wietplanten kweken. Hoeveel wietplanten mag je bijvoorbeeld neerzetten en zijn en nog andere dingen waar je rekening mee moet houden? Eigenlijk is het heel simpel. In Nederland is wordt het door de vingers gezien om vijf wietplanten te kweken. Voorwaarden zijn dat je daarbij geen professionele hulpmiddelen zoals kweeklampen gebruikt, de opbrengst voor eigen gebruik neemt én niemand in je omgeving tot last bent. Ben je wel iemand tot last, ben je een handel van plan of kweek je met hulpmiddelen? Dan ben je fout bezig en kunnen je wietplanten worden verwijderd.

Ervaar je juist overlast van wietplanten in de buurt? Heb je elke zomer last van de wietlucht van de buren? Daar kun je dus iets aan doen. Ga in gesprek met de kweker en kom samen tot een oplossing. Lukt dat niet? Dan sta je in je recht en kun je om hulp vragen. Naar alle waarschijnlijkheid moeten de planten verwijderd worden uit de tuin. Woont diegene in een huurwoning? Dan is de kans groot dat er helemaal geen wiet gekweekt mag worden. In dat geval zullen de planten gegarandeerd verwijderd worden als er melding van wordt gedaan.


Wietzaadjes en andere gerelateerde producten kopen

Het zal je misschien verbazen, maar wietzaadjes en andere kweek-gerelateerde producten kun je eenvoudig in de winkel kopen of online bestellen. Neem bijvoorbeeld een seedshop. Daar kun je eenvoudig wietzaadjes kopen. Of een growshop. Dat is de plek voor kweeklampen, tenten, afzuigers en andere apparatuur. Dan zijn er nog headshops. Daar vind je allerlei soorten plantenvoeding en andere hobbymatige hulpmiddelen voor wiet kweken. Alles is dus legaal verkrijgbaar in Nederland.
 

Foto wietplant


Wanneer buiten wiet kweken?

Net zoals alle andere planten, kunnen wietplanten niet het hele jaar door buiten staan. Ervaren kwekers weten dat ze pas vanaf de tweede week van mei naar buiten kunnen. IJsheiligen, heet dat moment. Je kunt er vanuit gaan dat er ná IJsheiligen geen vorst meer zal zijn. Daarnaast zijn er voldoende lichturen per dag om een wietplant te laten groeien. Wil je dus zelf gaan experimenteren met wiet kweken in je eigen tuin of wil je de buren controleren? Wacht dan tot de tweede week van mei.


Hoe lang duurt wiet kweken?

Wietplanten moeten verschillende fases doorlopen tijdens de kweek. Een plantje begint als een zaailing. Een heel klein plantje dat met zo min mogelijk voedingsstoffen groot probeert te worden. Na ongeveer één á twee weken wordt de zaailing een plant. Dan volgt de groeifase (ook wel de vegetatieve fase genoemd). De groeifase duurt tot het moment dat de nachten langer worden dan 10 uur (rond 25 augustus). Wanneer de wietplant meer dan tien uur in de duisternis staat weet ze dat het tijd is om te bloeien. Op dat moment beginnen de planten met het maken van bloemen, wat wij beter kennen als wiet toppen. In de bloeifase beginnen wietplanten pas écht hun geur uit te stoten.

De duur van de bloeiperiode is afhankelijk van de soort wiet (strain) die je kweekt. De ene strain kan afbloeien binnen zes weken, terwijl de andere strain er wel twaalf weken over doet. Wil je zelf gaan experimenteren met wiet kweken in de tuin? Zoek dan tussen de buitenwiet zaden naar een wietzaadje met een korte bloeiperiode. Dan ben je sneller klaar en voorkom je dat je wietplanten in zwaar weer komen te staan.

Wil je meer tips omtrent buitenwiet kweken? Klik op de link voor een handleiding wiet kweken voor beginners!

TuinTuin