Wolluis in de cactus, help!
Wat doen al die witte puntjes op je cactus? Dat zijn waarschijnlijk wolluizen die eitjes leggen in je geliefde plant en zich vol vreet met het sap. En je dacht nog dat hij weinig verzorging nodig had. Hoe herken je ze en hoe kom je er vanaf?
Wel echt wolluizen?
Sommige cactussen hebben van zichzelf een wollig laagje om hun stekels heen, dit kun je dus gewoon laten zitten. Als je meer wit wollig spinsel ontdekt en de beestjes onregelmatig verspreid zitten, heb je waarschijnlijk te maken met wolluizen. Ze lijken een beetje op pissebedden, maar zijn een stuk kleiner, zo’n 3 tot 6 millimeter lang. Zodra ze zich voortplanten kunnen ze de plant binnen no-time flink verzwakken, het blad wordt geel en eventuele bloemen vallen van de plant af. Wolluizen zitten niet alleen op cactussen, maar ook op andere kamerplanten zoals orchideeën en cyclamen.
Wolluizen voorkomen
Er is niet echt een tip te geven waardoor je wolluizen kunt voorkomen. Vermoedelijk ligt het probleem aan een verminderde weerstand van de plant, begin dus met een beetje voeding geven, als je dat al een tijdje niet gedaan hebt. Wolluizen komen vaker voor bij planten die op de tocht staan.
De wolluis bestrijden
Leuk, zo’n beestje op je plant. Maar hoe kom je er vanaf? De wolluis is moeilijk te bestrijden, vooral omdat hij erg goed tegen koude temperaturen kan. Met deze tips is er toch nog hoop:
- Gebruik een krachtige plantenspuit om de luizen van de plant te krijgen. Doe dit natuurlijk wel buiten, zodat de luizen niet op andere kamerplanten kunnen overspringen. Herhaal dit kunstje dagelijks, tot ze verdwenen zijn.
- Zijn het er nog niet zo veel? Haal ze dan één voor één van de plant met een pincet.
- Je kunt ze ook aanstippen met een borsteltje gedoopt in spiritus. Herhaal dit dagelijks, tot ze zijn verdwenen.
- Is de plaag al te hardnekkig? Dan kun je ook met zwaarder geschut gaan werken, zoals bestrijdingsmiddelen, maar gebruik dit alleen bij echt hoge nood.