Vliegjes in potgrond
Als u last heeft van onverklaarbare vliegjes in huis en heeft u net potgrond gebruik bij uw kamerplanten dan komt dit artikel precies op het juiste moment. Aarzel niet en lees snel verder om erachter te komen wat nou in vredesnaam die kleine vliegende beestjes zijn die uw potgrond lijken te terroriseren.
Vliegjes in je gezicht
Vliegjes in je plant zij vervelend en heel afleidend van de natuurlijke allure de plant normaal gezien met zich meebrengt. Bij vliegjes in de plant kunt u meestal denken aan het rouwvliegje. Meestal worden zij als eerste opgemerkt bij het water geven van de plant, omdat zij dan in je gezicht vliegen.
De rouwvliegjes, ook wel de varen rouwmuggen genoemd, komen vooral voor in het vroege begin van de lente. Zij leven in de potgrond van je plant, omdat zij goed gedijen in een vochtige en warme omgeving. Zij vinden het dan ook zo fijn dat zij niet zomaar uit zichzelf weg zullen gaan. Het voorkomen van de vliegjes is ingewikkeld, omdat deze meestal met een nieuwe plant als eitjes naar binnen sluipen. Dit is bijna niet op te merken. Rouwvliegjes zijn experts in voortplanten en legt wel 200 eitjes per keer. De eitjes komen al na een paar dagen uit en dan beginnen de larven van de vliegjes de levende wortels van je plant op te eten. Hierdoor verzwakt je plant, omdat hij nu verminderd in staat is water en andere voedingsstoffen op te nemen.
Maar hoe verdwijnen deze vliegjes weer
Omdat de vliegjes zo van vocht houden, is een eerste bestrijding actie om je plant uit te drogen. Dit zorgt ervoor dat de vliegjes vertrekken en op zoek gaan naar betere leefomstandigheden. Als dit niet werkt, kan je ook overwegen om de aarde te vervangen. Zorg dat je de wortels goed schoon spoelt en vergeet niet de pot zelf ook grondig te reinigen.
Maatregelen tegen de vliegjes
Voor de mensen die graag grondig te werk gaan: strooi een laag zand over de aarde waar jouw plant in groeit. Het zand blokkeert de lucht en zal ervoor zorgen dat de larven afsterven. De beste natuurlijke bestrijding tegen rouwvliegjes zijn aaltjes. De aaltjes dringen de larven binnen waar ze een bacterie afscheiden die dodelijk is.