Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Op welke grasmatten wordt professioneel voetbal gespeeld?

Lisa Garden op 17-10-2023

We vinden het heel normaal dat een voetbalveld voorzien is van een mooie groene grasmat, die er altijd tiptop uitziet. Maar wat is die grasmat eigenlijk, zijn er verschillen, en op welk gras voetballen de clubs uit Eredivisie?

De soorten gras

Er zijn twee soorten gras. Er is het natuurlijk gras dat ingezaaid wordt. Dat moet met de grootste zorg behandeld worden tijdens de groeiperiode. Je kunt bij dit natuurlijk gras ook gebruikmaken van graszoden. Dit versnelt de aanleg van je grasmat, zaadgras heeft dan weer het voordeel dat je kale plekken kunt bijzaaien en herstellen.

Aan de andere kant is er kunstgras. Hier wordt gebruikgemaakt van matten waarop kunstmatig gras zit. Het voordeel is dat het klaar en bijna onmiddellijk beloopbaar is na het plaatsen van de matten. Aan de andere kant is het geen natuurproduct en zal het de biodiversiteit verminderen.

In Nederland zijn er steeds meer stemmen opgegaan om kunstgras te bannen uit de stadions. Het heeft volgens veel voetbalkenners een nadelig effect op het spel, en het zou zorgen voor meer blessures zoals schaafwonden. Het heeft ook zijn effect op wedden voetbal (Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+). Je moet weten op welk gras je favoriet team terecht komt. Zijn ze natuurlijk gras gewend, zullen ze anders presteren op kunstgras. Het laat je de noteringen anders interpreteren.

Nu mag het nog wel, maar vanaf seizoen 2025-2026 moeten in Eredivisie alle kunstgrasmatten vervangen zijn door natuurlijk gras. Teams die nu de overstap maken worden zelfs aangemoedigd met premies van de Europese voetbalbond. Internationaal voetbal moet namelijk op echt gras gespeeld worden.

Voetballen op gras

Professionele voetbalteams spelen meestal op natuurgras en veel minder op kunstgrasvelden. Dat is een eigen keuze van de beheerders van de stadions en de voorkeuren van het thuisteam. Natuurgrasvelden worden meest gebruikt bij professioneel voetbal. Deze velden worden doorgaans gevormd door een combinatie van verschillende grassoorten. Die worden speciaal gekozen vanwege hun duurzaamheid. Maar ook voor de weerstand die ze hebben tegen slijtage en voor hun herstellend vermogen.

Er zijn dus ook nog steeds kunstgrasvelden in sommige stadions. Die zijn gemaakt van synthetische vezels zoals polyethyleen. Ze zijn populair in stadions of gebieden waar het moeilijk is om natuurgras te onderhouden vanwege klimatologische omstandigheden of intensief gebruik. Denk aan landen in het Midden-Oosten waar bijna geen regen valt.

Welke Nederlandse clubs spelen nog op kunstgras?

Er is een hele evolutie geweest sinds in 2003 de eerste club op kunstgras ging spelen. Dat was Heracles, toen met hoofdsponsor Ten Cate. Dat is de voornaamste leverancier van het kunstgras in Nederland. ADO Den Haag, Sparta, Roda JC en PEC Zwolle RKC volgden al gauw, want ook deze clubs zwichtten voor het gemak van het plastic gras. Ondertussen zijn die clubs allemaal terug naar natuurlijk gras overgestapt.

FC Volendam, Cambuur, FC Emmen, en Excelsior spelen nu nog op kunstgras. Cambuur uit Leeuwarden speelt volgend jaar in een nieuw stadion, en stapt dan ook automatisch over naar echt gras. Volendam en Emmen hebben laten weten dat ze voor het seizoen 2025-2026 aan de regels zullen voldoen. Ze zullen tegen die tijd ook overgestapt zijn naar natuurgras.

Excelsior Rotterdam is de vierde club die nog steeds kunstgras heeft. Toen het nieuwe reglement er kwam, speelde Excelsior nog in de Keukendivisie, waar die regel nog niet geldt. Ze spelen nu in Eredivisie, en doen dat tijdens dit seizoen met verve. Er wordt daarom niet verwacht dat de club vlug zal degraderen. Zij zullen daarom ook tegen 2025-2026 hun mat moeten aanpassen.

Wat we onthouden over voetballen op gras

Wat we vooral geleerd hebben is dat om praktische redenen verschillende voetbalclubs in het verleden kunstgras zijn gaan gebruiken. De praktijk wees echter uit dat er aan dat kunstgras toch wel wat nadelen verbonden waren. Er werd na overleg met alle clubs vanuit de KNVB dan ook beslist, om kunstgras vanaf 2025 niet langer toe te laten bij teams die in Eredivisie spelen.

Adv. Bol.com Gardena