Tulp: de niet-Hollandse bloem
Toch niet zo Hollands als je dacht...
De tulp is toch geen oer-Hollandse bloem, helaas. Oorspronkelijk heeft hij zijn roots van Iran, Afghanistan en Kazachstan. De bloem werd meegenomen door nomaden naar Turkije, waar de stoere sultans een tulp op hun tulband gingen dragen. Hier komt zijn naam ook vandaan: ‘’tulipan’’ betekent tulband.
Vrolijke tulp
Deze fleurige bloem is er in verschillende kleuren: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of met meerkleurige bloemblaadjes. De vorm van de tulp is een mooi gezicht. Soms een enkele rij bloemen, soms een dubbele. Ook wel verkrijgbaar in wonderbaarlijke franje- en parkiettulpen met gekartelde bloembladeren en de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken de zusjes te zijn van pioenen en Franse tulpen, alleen zijn de pioentulpen relatief lang en hebben mooie, grote bloemen.
Symboliek voor liefde
De tulp staat symbool voor rijkdom. In de zestiende eeuw was de bloem mega populair en ontstond er een handel in tulpenbollen. 1 tulpenbol stond gelijk in waarde aan een heel grachtenpand in Amsterdam in die tijd. Als je nu aan iemand tulpen van een paar euro geeft, geef je wel een bijzondere boodschap. Rode tulpen betekenen onstuimige liefde en zwarte tulpen laten weten dat diegene zoveel van je houdt dat hij alles voor je wil opofferen. Die krijg en geef je niet zomaar…
Tulpen houden van kou
Tulpen zijn overal ter wereld wel te vinden. Van China tot Noord Afrika en Zuid-Europa. De tulp houdt van een winters klimaat, lange koude lentenachten en een droge zomer. Deze omstandigheden zijn ideaal voor tulpen. Tulpen hebben namelijk een koude winter en een koude nacht nodig om te groeien, waardoor ze niet in een wam klimaat kunnen gekweekt kunnen worden.
Verzorging van de tulp
Met deze verzorgingstips geniet je wel 5 tot 12 dagen langer van je vrolijke tulpen.
- Kies een schone vaas die hoog genoeg is: tulpen groeien nog een aantal centimeters door.
- Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
- Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich als het ware recht.
- Gebruik kraanwater op kamertemperatuur.
- Snij de stengels schuin af met een schoon en scherp mes of een snoeischaar.
- Zet de vaas op een koele, niet-zonnige standplaats uit de buurt van de fruitschaal.
- Tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.