Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Zo plant je voorjaarsbollen

Maaike de Jong op 16-09-2024

De lente is het seizoen waarin je tuin weer tot leven komt. Eén van de leukste manieren om je tuin voor te bereiden op het voorjaar is door bloembollen te planten. Voorjaarsbollen, zoals tulpen, narcissen en krokussen, zijn niet alleen een genot voor het oog, maar ook eenvoudig te verzorgen. In dit artikel ontdek je hoe je bloembollen plant, welke soorten je kunt kiezen, en krijg je handige tips om je tuin te verfraaien.

Waarom voorjaarsbollen planten?

Voorjaarsbollen zijn ideaal om de tuin op te fleuren na een lange winter. Deze bollen worden in de herfst geplant, zodat ze in het voorjaar beginnen te bloeien. Ze hebben een paar maanden nodig om zich voor te bereiden op hun bloeiperiode, en dat maakt het belangrijk om ze op het juiste moment in de grond te zetten.

Populaire bloembollen voor de lente

  1. Tulpen: Tulpen zijn klassiekers als het gaat om voorjaarsbollen. Tulpen bollen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en vormen, van de traditionele rode en gele tulpen tot de meer exotische paars en wit met vlekken. Enkele populaire soorten zijn de ‘Queen of Night’, met diep paarse bloemen, en de ‘Duchess of Orleans’, die prachtig oranje bloeit.

  2. Narcissen: Narcissen, ook wel bekend als ‘Paaslelies’, brengen een vrolijke uitstraling in je tuin. Narcissen bollen komen in verschillende variëteiten, zoals de ‘Trumpet Narcissus’ en de ‘Tête-à-Tête’, een kleinere, schattige variant. Ze zijn bijzonder makkelijk te verzorgen en kunnen zelfs in wat schaduwrijke gebieden goed groeien.

  3. Krokussen: Krokussen zijn een van de eerste bloembollen die in het voorjaar bloeien. Krokus bollen zijn beschikbaar in kleuren zoals paars, geel en wit, en vaak hebben ze een schitterend geel hart. Populaire soorten zijn de ‘Jeanne d’Arc’, met zijn witte bloemen en ‘Spring Beauty’, die prachtig paars bloeit.

  4. Hyacinten: Hyacinten zijn bekend om hun sterke geur en dichte bloempluimen. Hyacinten bollen zijn er in diverse kleuren, zoals roze, blauw en wit. De ‘Delft Blue’ is een opvallende keuze voor een diepe blauwe tint, terwijl de ‘Pink Pearl’ een zachte, romantische uitstraling heeft.

Wanneer moet je bloembollen planten?

De beste tijd om voorjaarsbollen te planten is in de herfst, meestal tussen september en november. Dit geeft de bollen genoeg tijd om hun wortels te ontwikkelen voordat de eerste kou intreedt. Zorg ervoor dat de grond niet bevroren is tijdens het planten.

Hoe plant je bloembollen?

  1. Kies de juiste locatie: De meeste bloembollen geven de voorkeur aan een zonnige plek, maar sommige, zoals narcissen, kunnen ook goed groeien in halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om rot te voorkomen.

  2. Voorbereiding van de grond: Maak de grond los en voeg compost of goed verteerde mest toe om de voedingsstoffen te verbeteren. De grond moet goed doorlatend zijn, dus als je zware kleigrond hebt, meng dan wat zand door de aarde.

  3. Plantdiepte en -afstand: Plant bloembollen meestal op een diepte van ongeveer twee tot drie keer de hoogte van de bol. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de bollen laat, meestal ongeveer 10 tot 15 cm, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

  4. Planten: Maak een gat met een tuinlepel of een speciale bolplanter. Plaats de bol met de punt naar boven in het gat en dek af met aarde. Druk de aarde voorzichtig aan en geef de bollen water.

Tips voor een het succes planten van bloembollen

  • Voorkom vorstschade: In gebieden met strenge winters kun je een laag mulch aanbrengen om de bollen te beschermen tegen extreme kou.
  • Water geven: Geef je bollen een goede start door ze na het planten goed water te geven. Daarna is het meestal niet nodig om veel extra water te geven, tenzij het bijzonder droog is.
  • Onderhoud: Zodra de bloemen zijn uitgebloeid, kun je de bladeren laten verwelken voordat je ze afsnijdt. Dit geeft de bollen de kans om voedingsstoffen terug te nemen in de bol voor volgend jaar.
  • Bollen uitgraven: In sommige gevallen, vooral bij dahlia’s en lelies, kan het nodig zijn om de bollen na de bloei op te graven en te bewaren totdat je ze opnieuw plant.

Populaire producten voor het planten van bollen

Voor een soepel plantproces kun je enkele handige producten gebruiken:

  • Bollenplanter: Een bollenplanter is een hulpmiddel maakt het gemakkelijker om gaten te maken op de juiste diepte.
  • Compost en meststoffen: Zorg voor rijke grond door compost toe te voegen bij het planten.
  • Mulch: Dit helpt bij het behouden van vocht en bescherming tegen kou.

Veelgemaakte fouten bij het planten van bloembollen

  • Te ondiep planten: Zorg ervoor dat je de bollen diep genoeg plant. Te ondiep planten kan leiden tot onvoldoende wortelgroei en slechte bloei.
  • Verkeerde tijd planten: Planten in de lente of zomer zal weinig effect hebben, aangezien de bollen dan niet genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden op het bloeiseizoen.
  • Vergeten te wateren: Vooral bij droge omstandigheden is het belangrijk om na het planten water te geven, zodat de bollen goed kunnen starten.

Met deze tips en informatie ben je goed voorbereid om je tuin te verfraaien met prachtige voorjaarsbollen. Door de juiste bollen op het juiste moment te planten en goed voor ze te zorgen, kun je genieten van een kleurrijk en levendig voorjaar in je eigen tuin. Veel plezier met het planten en het creëren van een prachtige lentetuin!

Adv. Bol.com Gardena