Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Tips voor het aanleggen van een duurzame ecotuin

Lisa Garden op 08-07-2019

Het milieu wordt steeds zwaarder belast en veel mensen maken zich grote zorgen over de toekomst van de aarde. Er zijn veel dingen die we beter kunnen en moeten doen. Sommige dingen kosten wat meer moeite en geld, zoals het verwijderen van de gasaansluitingen in huizen. En andere dingen kosten hooguit een verandering in je levensstijl, het kost even gewenning maar als de knop om is, gaat het vanzelf. Ga je in de tuin aan de slag, dan kun je ook heel goed milieuvriendelijk te werk gaan. Wil je weten hoe? Lees dan verder voor tips over hoe je een duurzame ecotuin kunt maken.

Insecten

Insecten worden vaak gezien als vervelend, vies en irritant. Heel erg zonde, want vaak zijn insecten heel erg nuttig. Denk hierbij maar eens aan lieveheersbeestjes en gaasvliegen die je snel en vakkundig van een bladluisplaag af helpen. Daarnaast wil je ook graag de bij helpen, aangezien bijen het steeds moeilijker hebben. Blijven de omstandigheden ongewijzigd, dan bestaat er een kans dat over een tijd geen bijen meer zijn. Bij een ecotuin horen insecten en dus wil je planten in de tuin hebben staan die deze goede insecten aantrekken, bijvoorbeeld zonnebloemen en goudsbloem.

De tuin inzetten voor energiebesparing

Je verlaagt de energierekening door te kiezen voor energie vergelijken en daarbij te kiezen voor de energieleverancier met de scherpste tarieven voor groene energie. Blijkt dat je goed zit, dan zijn er nog andere manieren om met behulp van de tuin te besparen op de energienota. Los van de verlaging van de energierekening, ga je ook duurzaam aan de slag wanneer je je ecotuin inzet voor de besparing van energie. Denk hierbij in de eerste plaats aan buitenverlichting op zonne energie. Overdag laden de lampjes zich op om met deze zonkracht ‘s avonds voldoende energie te hebben voor het verlichten van de tuin. Verder is het goed om eens te kijken van welke kant de wind het vaakst komt. Heb je aan die zijde een kale muur, plant daar dan eens een hoge struik of klimop tegenaan. Het is niet alleen beter voor het milieu, en dus ook de insecten, om groen in de tuin te hebben. De struik of klimop zal de muur beschermen tegen de wind en minder kou het huis inlaten wat weer voordelig is voor de stookkosten.

Compost en regenwater

Kies je voor composteren, dan creëer je een win-win situatie. Je zorgt ervoor dat je op ecologisch verantwoorde wijze van je GFT afval afkomt en tevens krijg je na verloop van tijd een goede voedingsbodem voor de planten in de tuin. Je verzamelt composteerbare ingrediënten in een compostbak en tijd en insecten doen de rest. Van je het regenwater op een een regenton, dan gebruik je dit voor het bewateren van de tuin, zonder dat je leidingwater hiervoor hoeft te gebruiken. Zeker nu de zomers steeds droger worden, is het essentieel dat we zo weinig mogelijk kraanwater gebruiken voor het besproeien van de tuin, zeker nu blijkt dat er een kans bestaat dat leidingwater gebruiken voor het sproeien van de tuin op den duur mogelijk verboden wordt.

Adv. Bol.com Gardena