Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Taxus Baccata, de groenblijvende buxus vervanger

Lisa Garden op 25-07-2024

Wilt u een groene haag aanplanten waar u jarenlang plezier én weinig onderhoud aan heeft? Kies dan voor de Taxus Baccata. Deze oersterke haagplant (familie van de conifeer) gedijt goed op elke plaats, zowel in de volle zon als in de schaduw. De Taxus Baccata kan hoge hoogtes bereiken en heeft mooie vertakkingen. De naalden zijn ongeveer 1.5 centimeter lang en vallen in de wintermaanden niet uit. Sterker nog, de Taxus Baccata is winterhard en prima bestand tegen lage temperaturen. Doordat deze haagplant in verschillende vormen gesnoeid kan worden, past hij goed in alle tuinen. Zelfs in kleine tuinen is het een geschikte keuze.

Onderhoud van de Taxus Baccata

De Taxus Baccata staat bekend als een onderhoudsvriendelijke haagplant. Om de haagplant in goede conditie te behouden en te laten uitgroeien tot een volle haag, is het echter wel aan te raden om deze plant periodiek te onderhouden.

Nadat u heeft aangeplant, is het van belang dat de haagplant voldoende water krijgt. Met name in het voorjaar en de zomer kan deze haagplant wat extra water gebruiken. Voorkom dat de grond (en hiermee ook de planten) uitdroogt. Bij warm en/of droog weer kunt u deze plant dagelijks bewateren. Bij gemiddelde temperaturen is een paar keer per week een extra slok water voldoende. Zorg ervoor dat u aanplant in een bodem die het water goed doorlaat. Het is niet wenselijk dat er een plas water rondom de haagplant blijft staan. Hierdoor kan namelijk wortelrot ontstaan.

Voorzie de Taxus Baccata van de benodigde voedingsstoffen door organische mest rondom de haagplant te strooien. Dit kunnen zowel organische mestkorrels als meststoffen van DCM speciaal voor de Taxushaag zijn.

Het snoeien van de Taxus Baccata

De Taxus Baccata groeit relatief langzaam. Het is echter wel aan te raden om de haagplant tweemaal per jaar te snoeien. Door de haagplant regelmatig te snoeien zullen de planten zich sneller vertakken. U creëert hierdoor sneller een gezonde en volle haag die zijn dichtheid optimaal behoudt. U kunt deze plant in principe op elk gewenst moment van een snoeibeurt voorzien. Uitzondering hierop zijn dagen waarop het vriest of juist heel zonnig is. Door de felle zon, zouden nieuwe blaadjes kunnen verbranden.

De beste snoeiperiode ligt tussen begin mei en half juli. Snoei de Taxus Baccata nogmaals in augustus of september. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag of als de zon net onder is. Het snoeien is een relatief snel en eenvoudig klusje. Maak gebruik van een scherpe snoeischaar (dit kan zowel een elektrische als een handmatige schaar zijn) om schade aan de plant te voorkomen.

Adv. Bol.com Gardena