Ongelooflijk: De slimme Dodonaea Viscosa
Slimme plant? Ja zeker! Planten kunnen 3 dingen doen tegen klimaatverandering: migreren, aanpassen of niks doen en uiteindelijk uitsterven. Het verbaast je misschien, maar aanpassen gebeurt wel degelijk! Hoe? Dat leggen we in dit nieuwsbericht uit, aan de hand van de Dodonaea Viscosa.
Het onderzoek
In Australië is onderzoek gedaan naar de Dodonaea Viscosa, in Nederland ook wel de kleverige hopstruik genoemd. Al ruim 120 jaar zijn de bladeren verzameld en opgeslagen in een herbarium. De maximumtemperatuur steeg in de tussentijd (1950-2005) met 1,2 graden celsius in die specifieke regio en de neerslaghoeveelheid is amper veranderd. De grote vraag in deze situatie was: Heeft de stijging van de temperatuur effect op de bladeren van de Dodonaea Viscosa, en zo ja, welk effect? Daar zijn de volgende ongelooflijke resultaten uit voortgekomen; planten zijn slim!
De resultaten
Ja, er was zeker reultaat! De bladeren werden in 127 jaar ongeveer 2 milimeter dunner. Dat klinkt niet veel, maar aangezien het naalden zijn, maakt dit wel degelijk een verschil! Waarom zorgt de plant zelf voor dunnere bladeren? Dat is omdat smallere bladeren beter in staat zijn om met extreme hitte om te gaan. Een lang en smal blad helpt tegen de opwarming, verbranden of verwelken van weefsel aan de randen. Slimme zet, gezien de hoge temperaturen in Zuid-Australië!
Aanpassing? Overleven!
Gezien verplaatsen voor planten niet zo 'praktisch' is, is de uitkomst dat ze zichzelf aanpassen een belangrijk punt. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat planten meeveranderen met de klimaatomstandigheden. Hoe goed ze daarin zijn en in welke mate aanpassing mogelijk is, is voor veel wetenschappers en ecologen een brandende vraag. Voor nu zijn hier verder nog geen aanvullende onderzoeken naar gedaan, maar meer informatie zal zeker volgen!