Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Moestuinkalender maart

Lisa Garden op 11-03-2013

De lente komt er aan. De vorst gaat langzaam uit de grond en het warmt voorzichtig op. Voor de moestuinders staat er weer een hoop te gebeuren. Zoals het zaaien van aardbeien of veldsla. Iedere tuinder kan zijn handen weer uit de mouwen steken in de maand maart.

Onkruid verwijderen
Ook in begin maart zal een belangrijk aandachtspunt het opruimen van de moestuin zijn. De laatste plantresten zoals een rijtje prei moeten worden verwijderd. Vergeet ook zeker niet het onkruid grondig te verwijderen, ook in de gangpaden, zodat de lente in uw moestuin kan beginnen.

Doordat de maanden januari en februari erg koud zijn geweest zal de grond dat ook zijn. U kunt een tunneltje plaatsen zodat de grond een beetje verwarmd wordt. Want zoals u weet, zorgt de koude grond er voor dat de zaden minder vlug zullen kiemen. Voordat u de eerste zaadjes wilt gaan zaaien, doet u er verstandig aan om voor de eerste zaaibeurten uw moestuin om te spitten. Dit tegen de onkruidvorming.

De grond in de moestuin
De grond in de moestuin moet regelmatig gevoed worden. Dit moet gebeuren in de maximaal 40 cm diepe, vruchtbare, bovenste grondlaag waarin het wortelleven zich afspeelt. Onder die laag zit steriele grond waar de planten niets aan hebben.
De vruchtbare laag moet het liefst rul en kruimelig zijn, waardoor de lucht en het water in de grond kunnen doordringen. Het bodemleven en de wortels hebben water en lucht nodig. Het bodemleven heeft lucht nodig om te voorkomen dat er stinkende rottingsprocessen op gang komen.

Bemesten
Anorganische of kunstmeststoffen zijn chemische producten die de planten een snelle, sterke groeistoot geven. Organische of biologische meststoffen komen langzaam vrij en werken daardoor ook langdurig. Bemesting op z'n tijd doet de meeste tuinen goed. Er zijn grofweg drie soorten mest: organische mest, natuurlijke meststoffen (als aanvulling op organische mest) en kunstmest.

Als u rekening wilt houden met het milieu, dan is organische mest (gemaakt van compost of dierlijke mest) de beste keuze. Organische mest maakt namelijk nuttig gebruik van reststoffen. Daarnaast is het een goede bodemverbeteraar. Organische mest verbetert niet alleen de hoeveelheid voedingsstoffen maar ook de structuur van de bodem. Dat houdt het bodemleven gezond en maakt planten beter bestand tegen schadelijke bacteriën en schimmels. Bovendien kan de bodem dan beter regenwater vasthouden, waardoor het besproeien van de tuin met regenwater minder vaak nodig is.

Compost
Compost kunt u het best door het bovenste grondlaagje mengen. Hierdoor wordt de grond losser. Dat helpt de plantenwortels bij het opnemen van de voedingsstoffen. Compost kunt u ook gebruiken voor het gazon: strooi het dan uit in een dun laagje. Voor zware grond (kleigrond) is het najaar de beste periode; voor overige grondsoorten is het voorjaar een goede tijd. 

Bekijk de oogstkalender van maart op Tuinen.nl

Adv. Bol.com Gardena