Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

De Top 7 Geurige Tuinplanten

Maaike de Jong op 02-09-2024

Wat is er nu heerlijker dan het genieten van de geur van frisse bloemen in je tuin of op je balkon? De zomer staat voor de deur, en dat betekent dat we weer volop van het buitenleven kunnen genieten. Van de warme zonnestralen tot kleurrijke bloemen en het geluid van zoemende bijen, de natuur komt weer tot leven. Met geurige tuinplanten transformeer je jouw tuin, terras of balkon in een ontspannen vakantieoase.

Er zijn planten die bij aanraking geur afgeven, bloemen die overdag hun zoete geur verspreiden en struiken die 's avonds een heerlijke geur afgeven. Deze planten zijn vaak te vinden bij tuincentra en lokale kwekerijen in jouw omgeving.

Geurende Tuinplanten

De geur van rozen, lavendel of geraniums kan je tuin een extra dimensie geven. Niet alleen ziet je tuin er prachtig uit, maar het ruikt ook nog eens heerlijk. Sommige soorten ken je misschien al, andere zijn wellicht nieuw voor je. Ga langs bij een tuincentrum in de buurt en ontdek de top 7 van geurige tuinplanten.

1. Rozen

Hoewel modern gekweekte rozen vaak lang bloeien en ziekteresistent zijn, missen ze vaak de klassieke rozengeur. Gelukkig hebben veel tuincentra een uitgebreide selectie van traditionele rozen die je tuin vullen met hun bekende geur. Bij lokale tuincentra en kwekerijen kun je diverse soorten vinden:

  • Hybriden van Franse rozen (Rosa gallica) zoals muskusrozen (Rosa moschata) en Japanse bottelrozen (Rosa rugosa).
  • Gallica-rozen, zoals de apothekersroos Rosa Gallica 'Versicolor', bloeien in juni en verspreiden een heerlijke geur.
  • Muskusrozen zijn doorbloeiend en verkrijgbaar als struik of klimroos.
  • Japanse bottelrozen zijn robuuste struiken met eenmalige bloei.

2. Lavendel

De geur van lavendel doet denken aan warme zomers en verre vakanties. Lavendel is perfect voor in potten op het terras of als lage haag bij de voordeur. De geur komt vrij wanneer de plant wordt aangeraakt, en in de winter behoudt het zijn grijsgroene blad. Je kunt de bloempjes ook drogen en gebruiken in geurzakjes of als smaakmaker in de keuken. Lavendel gedijt het beste op zonnige, droge plekken.

3. Geurgeranium (Pelargonium)

Net als lavendel verspreiden geurgeraniums hun geur bij aanraking. Wrijf eens een blaadje tussen je vingers en geniet van de geur. Hier zijn enkele populaire soorten:

  • Citroengeranium (Pelargonium graveolens of crispum) ruikt naar citroen en bloeit met paarse bloemen.
  • Pelargonium 'Roses of Attar' verspreidt een rozengeur en bloeit met roze bloemen.
  • Pelargonium odoratissimum heeft een appelgeur en witte bloempjes.
  • 'Chocolate Peppermint' geurt naar pepermunt en bloeit met mauve bloemen en chocoladebruine bladvlekken.

Deze geraniums zijn ideaal voor in potten op je balkon of terras.

4. Dropplant (Agastache)

De dropplant heeft bladeren die bij aanraking naar anijs ruiken, vandaar de naam. Deze vaste plant bloeit langdurig met kleine lila of witte bloemetjes en trekt vlinders en bijen aan. Hij is matig winterhard en groeit goed in zowel potten als in de volle grond. Geef hem een zonnige standplaats.

5. Sering

De gewone sering (Syringa vulgaris) kan uitgroeien tot een struik van vijf meter hoog. Er zijn ook dwergseringen (Syringa patula) die kleiner blijven, evenals seringen op stam. Deze planten bloeien in mei en juni en vullen de lucht met hun heerlijke geur. Ze gedijen op zonnige of licht beschaduwde plekken. Bloeiende takken doen het goed in een vaas met bloemenvoeding.

6. Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie is een opvallende klimplant die 's avonds zijn zoete geur begint te verspreiden. De bloemen, in verschillende kleuren, trekken bijen en vlinders aan, wat hem perfect maakt voor een bijvriendelijke tuin. De plant groeit het beste op vochtige, voedselrijke grond in de zon of halfschaduw.

7. Damastbloem (Hesperis matronalis)

De damastbloem is misschien minder bekend, maar maakt zeker indruk in je tuin. Deze vaste plant bloeit van mei tot september met witte, roze of lila bloemen die 's nachts nog sterker geuren. Hij wordt zo’n 80 centimeter hoog en geeft de voorkeur aan een vochtige, half beschaduwde plek.

Lokale tuincentra en kwekerijen bieden een breed assortiment geurige planten aan. Geef je tuin of balkon een extra dimensie met geurige tuinplanten. Van frisse rozen tot kruidige lavendel, je vindt gegarandeerd iets wat bij jouw smaak past. Ga langs, ruik en ontdek jouw favoriete geurplanten bij het lokale tuincentrum.

Adv. Bol.com Gardena