Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Heerlijke recepten met vlierbessen

Lisa Garden op 31-08-2018

De vlierbloesems zijn uitgebloeid en er komen prachtige donkerpaarse trossen voor in de plaats. Je herkent de struiken direct aan de hangende bessen die zich in groten getale aan struiken langs beekjes en rivieren verzamelen. Als je geen tijd hebt gehad om vlierbloesemsiroop te maken, dan is nu het juiste moment om vlierbessen te gaan verzamelen en je handen vies te maken! Ongekookt zijn de besjes giftig door de stof sambunigrine, maar na het koken kun je ze veilig in een paar heerlijke gerechten verwerken. Denk er daarom aan om alleen de donkerste besjes te plukken. Wat dacht je van een ouderwetse vlierbessensap? Of een overheerlijke vlierbessenjam. En zeer goed voor de luchtwegen!

Recept voor vlierbessensap

  • Gebruik 1 kilo vlierbessen met 100 milliliter water. Voor een dikker sap kun je 1,5 kilo bessen met 100 milliliter water gebruiken.
  • Ris de besjes van de takken met een vork en kook de bessen 20 minuten lang op laag vuur.
  • Haal de pan van het vuur als alle besjes zijn opengebarsten.
  • Bedek een keukenzeef met een schone doek en leg de zeef op een pan.
  • Zeef het mengsel zodat het sap wordt gescheiden van de bessenpulp.
  • Warm het sap nog een keer op, tegen de kook aan.
  • Nu kun je het sap in schone flessen schenken. Santé!

Op de volgende pagina vind je nog een recept met vlierbessen!

[page-break]

Recept voor vlierbessenbramenjam

Bramen Rond deze tijd van het jaar kun je niet alleen emmers vullen met vlierbessen, maar ook met bramen. Daar kun je een heerlijke jam van maken! De verhouding fruit en suiker is ongeveer 1 op 1, je kunt dus een beetje experimenteren met de hoeveelheid bramen en vlierbessen.

  • Je hebt nodig: 500 gram bramen, 500 gram vlierbessen, gewassen, en 1 kilo geleisuiker.
  • Haal de vlierbessen van de takken, zorg ervoor dat alle takjes verdwenen zijn.
  • Zet de bessen goed onderwater, zodat de beestjes die nog op de besjes zaten naar boven drijven.
  • Meng alle bessen en de suiker in een grote kom en doe ze in een hoge pan met een scheut water.
  • Breng het mengsel aan de kook en kook het 5 minuten lang op hoog vuur.
  • Stop de jam in gesteriliseerde potten. Dit kun je doen door ze in water te leggen dat net van de kook af is.
  • Draai het deksel op de pot en zet ze omgekeerd neer. Even laten afkoelen en smullen maar!
Adv. Bol.com Gardena