Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Een vijver aanleggen in je tuin was nog nooit zo eenvoudig

Lisa Garden op 27-09-2024

Veel tuinbezitters zouden graag een vijver aanleggen, maar weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken of denken dat het een enorm karwei is waaraan je bovendien veel geld kwijt zou zijn. Het tegendeel is waar, want dankzij revolutionaire ontwikkelingen op technologisch vlak is het aanleggen van een vijver tegenwoordig een stuk eenvoudiger dan het voorheen was. Het is een kwestie van het juiste stappenplan volgen en je goed laten informeren over de mogelijkheden.

Het basisprincipe

Een vijver is welbeschouwd niets meer of minder dan een waterdichte kuil in de grond die gevuld is met water. In dat water kun je planten laten groeien en vissen laten rondzwemmen, mits je vooraf de waterkwaliteit op het gewenste niveau brengt. In feite zou je dus voor een miniatuurvijver simpelweg een speciekuip kunnen ingraven. Er zijn mensen die dit doen, zonder dat je als bezoeker door hebt dat men voor een dergelijke oplossing gekozen heeft. Het komt er vooral op aan welke producten je bij de Afwerkingshop aanschaft om het geheel op de juiste manier vorm te geven. Aan het basisprincipe van de vijver valt niet te tornen, het draait er allemaal vooral om welke invalshoek jij kiest.

Waterdichte materiaal

Natuurlijk komt er bij een grotere vijver wat meer bij kijken dan in het hierboven geschetste voorbeeld. Je maakt in dat geval bij voorkeur eerst een ontwerpschets, die je als basis gebruikt voor het aanleggen. Voor de afwerking kun je Mortex gebruiken, een product dat zorgt voor een natuurlijke betonlook en volledig waterdicht is, al vanaf een dikte van slechts een millimeter. Het materiaal is zeer flexibel te verwerken en slijtvast, waardoor het zich uitstekend leent voor deze toepassing. Men gebruikt het ook voor de afwerking van badkamers en zwembaden, dat zegt eigenlijk al voldoende.

Belangrijke aandachtspunten

Denk goed na over de precieze plek van de vijver. Het moet een lichte plek zijn, waar de zon echter niet de gehele dag direct op staat te schijnen. Probeer de vijver aan te leggen met een diepte van tenminste tachtig centimeter aan de ene zijde en een minder diep gedeelte aan de andere zijde. Dit zorgt ervoor dat veel verschillende diersoorten jouw vijver aantrekkelijk zullen vinden als verblijfplaats. Leg er wat stenen in of bijvoorbeeld een boomstronk die half uit het water steekt, om het de waterdieren zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk te maken.

Adv. Bol.com Gardena