De tuin als tweede huiskamer
In de tuin wil je je kunnen ontspannen en van de omgeving genieten. Dat doen de meeste mensen allang niet meer op een eenvoudig klapstoeltje of op een houten bankje. De tuin gaat steeds meer op een tweede huiskamer lijken. Het assortiment speciaal tuinmeubilair is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Behalve een bank en stoelen met bijpassende kussens horen een of meerdere tafels, een ruim en betegeld terras, en de aanwezigheid van fraaie sfeerverlichting allang tot de normale aankleding van een tuin. Veel mensen willen tegenwoordig een tuin hebben waarin hun persoonlijke smaak duidelijk te herkennen is.
Klussen in de tuin: goed gereedschap is halve werk
Bij klussen in de tuin denk je misschien gelijk aan het snoeien van struiken of het wieden van onkruid, maar tegenwoordig valt er ook genoeg te doen op het gebied van doe-het-zelf klussen. Denk daarbij aan het aanleggen van een tuinafscheiding, het zelf maken van een tuinhuisje, het (opnieuw) betegelen van een terras en natuurlijk de aanleg van tuinverlichting. Zowel voor het klussen in huis en als in de tuin geldt dat goed gereedschap gebruiken het halve werk is. Er is een ruime keuze als het om klusgereedschap gaat. Het is verstandig om je daarom van te voren grondig te informeren over welk gereedschap je het beste voor welke klus kan gebruiken. Zo kun je voor het betegelen van een terras bij voorkeur gebruik maken van een grote rubberen hamer. Een klauwhamer is hiervoor zeker niet geschikt en een bolhamer kun je gebruiken voor het bewerken van metaal. Ben je een beginnende klusser? Vraag dan altijd advies aan de vakman. Of huur een vakman in om van je tuin de droomtuin te maken die je voor ogen hebt.
De tuin en het klimaat
Er is tegenwoordig veel discussie over klimaatverandering. Wat zeker is, is dat bij het aanleggen van een tuin veel huiseigenaren ervoor kiezen om hun tuin vrijwel helemaal te betegelen. Dit is echter geen goede manier om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Bij stortregens kun je met zo'n betegelde tuin behoorlijk snel last krijgen van wateroverlast. Dat komt omdat de regen in zulke gevallen nergens heen kan, behalve naar een afvoerputje dat vaak geen grote hoeveelheden water aankan. Het gevolg is dat er overstromingen in tuin, straat en soms ook in huis ontstaan. Veel gemeenten zijn daarom begonnen met acties om hun inwoners aan te sporen om in plaats van tegels juist gras of struiken in de tuin te plaatsen.
Het tegenovergestelde probleem bestaat overigens ook. Sinds vorig jaar is er in veel delen van Nederland juist een enorm watertekort. Door de aanhoudende droogte ontstaan er problemen in de landbouw, maar ook in tuinen kan het tekort aan water nijpend worden. Natuurlijk kun je proberen je tuin in leven te houden door regelmatig met kraanwater te sproeien, maar dat kost geld en drinkwater. Op de lange duur is dit geen houdbare situatie. Een handige oplossing is het aanleggen van een regenton. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Met een regenton in je tuin kun je eenvoudig regenwater opvangen, waarmee je je eigen tuin kunt besproeien als er sprake is van een droogteperiode.