Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Herfstbloeiers: Kleur in de donkere maanden

Maaike de Jong op 26-09-2024

Herfst is een seizoen waarin veel planten hun bladeren verliezen en de tuin langzaam tot rust komt. Toch zijn er volop mogelijkheden om je tuin juist in deze periode op te laten bloeien met prachtige herfstbloeiers. Deze planten zorgen ervoor dat er tot ver in de herfst nog volop kleur en leven in je buitenruimte te vinden is. Hieronder volgen zeven schitterende herfstbloeiers die je tuin een kleurrijke boost geven.

1. Herfstaster (Aster)

De herfstaster is misschien wel de meest iconische herfstbloeier. Deze plant zorgt met zijn overvloedige bloei in tinten van paars, roze en wit voor een spectaculaire kleurenshow in je tuin. De herfstaster bloeit vaak door tot de eerste vorst en trekt veel bijen en vlinders aan, wat je tuin ook nog eens levendig houdt.

2. Chrysant (Chrysanthemum)

Chrysanten zijn klassieke herfstbloeiers die je vaak in de nazomer en herfst ziet schitteren. Met hun enorme variëteit aan kleuren, van geel tot dieprood, zijn ze een populaire keuze voor zowel perken als potten. Deze planten bloeien rijkelijk en blijven kleur geven tot de eerste nachtvorst.

3. Japanse Anemoon (Anemone hupehensis)

De Japanse anemoon is een elegante verschijning in de herfsttuin. Met hun subtiele witte of roze bloemen op lange stelen voegen ze een verfijnde sfeer toe aan iedere border. Ze bloeien van augustus tot oktober en gedijen goed op halfschaduwrijke plekken.

4. Sedum (Hemelsleutel)

Sedum, ook wel bekend als hemelsleutel, is een sterke plant die van late zomer tot ver in de herfst bloeit. De dikke, vlezige bladeren zijn al mooi van zichzelf, maar de platte bloemschermen in roze, rood of paars maken hem echt tot een herfstfavoriet. De uitgebloeide bloemen blijven vaak ook in de winter mooi.

5. Herfsttijloos (Colchicum autumnale)

Herfsttijloos is een bijzondere bloeier die je tuin in de late herfst verrast met zachte, crocusachtige bloemen in lichtpaars en roze tinten. Hoewel de bladeren al in de lente verschijnen en verwelken, bloeien de bloemen in de herfst zonder bladeren, wat zorgt voor een uniek aanzicht.

6. Siergrassen (Miscanthus, Pampasgras)

Siergrassen zoals miscanthus en pampasgras brengen beweging en structuur in de herfsttuin. Hun pluimen dansen in de herfstwind en blijven vaak mooi tot ver in de winter. Ze combineren prachtig met andere herfstbloeiers en voegen een gevoel van rust en elegantie toe.

7. Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides)

Lampenpoetsergras is een sierlijk siergras dat in de herfst zijn pluimen laat zien. De lange, borstelachtige aren in beige of paars geven een speels effect in de tuin. Dit gras is niet alleen een prachtige aanvulling op borders, maar doet het ook goed in potten en blijft vaak mooi tot in de winter.

Haal het beste uit de herfsttuin

Met deze zeven herfstbloeiers kun je de tuin laten stralen in de donkere maanden. Van de levendige kleuren van de chrysant en de herfstaster tot de sierlijke beweging van siergrassen, er is voor iedere tuin iets te vinden. Geef je tuin een levendig en kleurrijk karakter, zelfs als de dagen korter worden!

Adv. Bol.com Gardena