Bloemen van de Septembertuin
Is het afgelopen met die lekker lange zomer? Nee hoor, de septembertuin kan volop bloeien, herfstanemoon, sedum en vooral de herfstaster bloeien spectaculair. Herfstasters zijn dankbare planten. Ze zijn enorm winterhard en zo variabel dat de hele tuin met asters ingeplant kan worden en dan nog niet saai is. Zo zijn er ukkies van maar dertig centimeter hoog, dan komen de peuters van zo’n zestig centimeter maar ook zijn er reuzen van wel anderhalve meter hoog te vinden.
Naast al die verschillende hoogtes hebben Asters prachtige kleuren. De lavendelblauwe soorten doen denken warme vakanties, terwijl de trendy tinten van de zuurstokroze Asters niet in de tienerkamer zouden misstaan. Dan zijn er nog de prille witbloeiende soorten die doen denken aan het voorjaar.
Niet alleen hun hoogte varieert ook hun bloemen zijn verschillend.
Er zijn Asters met een geel hartje dat wordt omringd door een stralenkrans van kleurige bloemblaadjes, maar er zijn ook Asters waarbij het hartje is verstopt en vrolijke pomponnetjes dragen.
Asters zijn makkelijke planten en vragen weinig onderhoud. Plant ze in goede waterdoorlatende tuingrond, ze houden niet van natte voeten in de winter en knip ze pas volgend voorjaar terug. Zo beschermd de plant zichzelf en biedt een schuilplaats aan de tuindieren.
Ze spreiden zich langzaam uit en zorgen zo voor een dicht pakket bloemen in de tuin. Houd de grond rond jonge planten wel onkruidvrij, zo kunnen de planten zich goed ontwikkelen. Loopt na een jaar of vijf de bloei terug, help ze een handje. Steek ze uit (met een scherpe schep), deel ze in een aantal stukken en plant de Asters terug in de tuin. Blijven er stukken over? Zet ze in pot in het zonnetje bij de voordeur waar u wekenlang van de kleurige madeliefachtige bloemen kunt genieten.