Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Biologisch, wat houdt dat eigenlijk in?

Lisa Garden op 27-08-2018

We worden ons steeds bewuster van het belang van biologisch eten, maar ook als je zelf een tuin onderhoudt, wil je misschien zo veel mogelijk rekening houden met de impact op de natuur. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in, biologisch?

Algemene regels

Biologisch houdt in dat de Europese regels voor welzijn van dier, plant en bodem zijn nageleefd. Dit kun je herkennen aan keurmerken als het Europese keurmerk, EKO en Demeter. Maar wat zijn die regels precies? Er bestaat een lange lijst voorschriften die de Europese overheid heeft opgezet, die bepalen waar boeren rekening mee moeten houden bij de biologische landbouw. Of deze voorschriften worden nageleefd, wordt gecontroleerd door Skal Biocontrole.

Een aantal kenmerken die op deze lijst staan, zijn:

  • Dieren krijgen biologisch voer, minder antibiotica, en meer ruimte dan dieren in de niet-biologische landbouw.
  • Door mest te gebruiken als voedingsstoffen voor gewassen, of door met andere bedrijven samen te werken, wordt de kringloop in stand gehouden.
  • Wisselteelt is een natuurlijke manier om plagen te bestrijden. Ook worden natuurlijke bestrijdingsmiddelen ingezet.
  • Er mogen alleen natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt worden. Bepaalde E-nummers zijn wel toegestaan.
  • Maximaal 5% van de ingrediënten in samengestelde producten mag niet-biologisch zijn, zoals in zakjes noten en specerijen.

Problemen waar boeren tegenaan kunnen lopen is dat het onmogelijk is om volledig gifvrij te zijn. Het is namelijk goed mogelijk dat er pesticiden van buurboerderijen op de biologische gewassen terecht komen. Als dit gebeurt, kunnen ze het melden bij Skal en zullen zij onderzoek naar de herkomst van het gif doen. De regel is nog niet zo dat gewassen 100% pesticidevrij moeten zijn.

Zelf biologisch tuinieren

Om een biologische tuin te beginnen, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten:

  • Ga voor biologische zaden en neem ook meteen biologisch potgrond.
  • Gebruik geen kunstmest, maar verzorg je planten met bijvoorbeeld kippenmest van je eigen kippen. Zo geniet je ook van verse eitjes iedere ochtend!
  • Verwerk tuinafval tot compost voor de natuurlijke kringloop in de tuin.
  • Gebruik een onkruiddoek tegen onkruid, of trek het er op tijd uit!
  • Combinatieteelt: bepaalde gewassen naast elkaar zetten, helpt ook goed tegen het vermijden van plagen. Zo kun je naast broccoli Mediterrane kruiden planten zoals rozemarijn en salie, of wortels naast de knoflook.
  • Met een insectenhotel trek je allerlei beestjes aan die andere ongewenste indringers weg kunnen houden, zoals luizen.
  • Wisselteelt: plant ieder jaar het gewas op een andere plek, zodat de natuurlijke vijanden niet de kans krijgen mee te ontwikkelen.

 

Biologisch tuinieren kan wat meer werk zijn, je zult veel alternatieve hulpmiddelen moeten vinden. Als je er niet op tijd bij bent, vinden de dieren de (on)rijpe groenten vaak eerder dan jij. Maar het is gezonder en vriendelijker voor mens en dier, dus zeker de moeite waard!

TuinTuin