Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Bewateringstips voor de zomer

Maaike de Jong op 30-07-2024

Tijdens de zomer kunnen de temperaturen flink stijgen, waardoor het voor tuinplanten een uitdaging wordt om voldoende water op te nemen. Gebrek aan water maakt planten kwetsbaar voor ongedierte en ziektes, en kan zelfs hun dood tot gevolg hebben. Hier zijn enkele aanbevelingen om ervoor te zorgen dat jouw tuinplanten goed gehydrateerd blijven en bloeien gedurende de warme zomermaanden.

Schaduwrijke plekken voor je tuinplanten

Hoewel sommige planten goed gedijen in de volle zon, kan extreme hitte te veel voor ze zijn. Nederlandse zomers kunnen zeer warm worden, dus het is essentieel om schaduwplekken te creëren voor planten die dit nodig hebben. Plaats gevoelige planten aan de schaduwkant van het huis of een schutting. Daarnaast kunnen struiken, bomen en siergrassen natuurlijke schaduw bieden.

Water geven op het juiste moment

Het is het meest effectief om je tuinplanten vroeg in de ochtend of laat in de avond water te geven tijdens de zomer. Door 's ochtends water te geven, hebben de planten de tijd om het water op te nemen voordat de hitte toeneemt. Water geven in de middag of vroege avond kan de kans op ziektes vergroten. Let op het volgende:

  • Vermijd water geven op het warmste moment van de dag, omdat het water dan snel verdampt en de wortels kunnen uitdrogen.
  • Water geven in de vroege ochtend zorgt ervoor dat het water goed in de grond kan zakken en de wortels bereikt.
  • 's Avonds water geven is ook een optie, omdat het water dan de tijd heeft om in de grond te zakken en de wortels te bereiken.

Bewateren van potplanten

Planten in potten kunnen niet diep wortelen en zijn daardoor extra gevoelig voor hitte en droogte. Het is daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat ze goed vochtig blijven.

  • Laat de grond volledig opdrogen voordat je potplanten opnieuw water geeft.
  • Potplanten kunnen last krijgen van wortelrot als het water niet goed wegloopt. Zorg daarom voor voldoende ventilatie.
  • Kies voor potten met een gat aan de onderkant om overtollig water te laten weglopen. Plaats eventueel een schaal onder de pot om overtollig water op te vangen.
Adv. Bol.com Gardena