Beplantingsplan maken
Als u een nieuw deel van de tuin gaat aanleggen is het verstandig om een goed plan te maken voor de beplanting. Een veel gestelde vraag is: hoe maak ik een beplantingsplan?
Grondig grondonderzoek
Als planten worden aangeschaft, is het heel belangrijk om te weten met welke grond u te maken heeft. Is de grond kletsnat, dan kan bijvoorbeeld drainage noodzakelijk zijn. Hebben er tijdens de bouw van het huis vrachtwagens door de tuin gereden of hebben er zware containers in gestaan? Dan kan het zijn dat de grond is dichtgeslagen. In dat geval is diep spitten een vereiste. Veel informatie over de grond krijgt u door een grondmonster te nemen. Vraag hiernaar bij een tuincentrum of kijk bijvoorbeeld op www.eurolab.nl. De uitslag van het laboratorium zal vaak vergezeld gaan van een bemestingsadvies. Ook kunt u bij een tuincentrum of hovenier in de buurt informeren met wat voor grondsoort u te maken heeft.
Zon, schaduw of halfschaduw?
Voordat u planten gaat kopen, moet u weten of de beplanting in de zon, in de halfschaduw of in de schaduw komt te staan. Gelukkig gaat tegenwoordig bijna alle beplanting vergezeld van een plantenlabel. Hierop staat informatie als de bloeitijd en de tijd waarop de plant gesnoeid kan worden, én ook de ideale standplaats
Planten voor de border: 10 regels
Een mooie border creëren is niet gemakkelijk. Stel uw eisen niet meteen te hoog en verander in de toekomst zaken die u niet bevallen. Een border ‘leeft’ en u kunt dan ook elke keer planten toevoegen en weghalen.
Wij hebben een kant-en-klaar beplantingsplan voor 1m2 als u niet zelf een border wilt ontwerpen. Dit pakket kunt u direct online bestellen en thuis laten bezorgen: tuinieren.nl