Woonplant september: Vlinderorchidee
Er is iets magisch aan deze plant: door de stevige bladeren, de kale smalle takken en de altijd identieke bloemen straalt deze plant een flinke dosis zelfvertrouwen uit. De orchidee weet dat hij geliefd wordt en stelt daarom veel eisen aan zijn verzorging. In zijn vlezige bladeren slaat hij water op, zijn wortels strekt hij ver uit tot buiten de pot. Nog iets dat deze plant zo bijzonder maakt: zonder grond zul je hem niet horen klagen, in het wild groeit hij namelijk aan bomen of rotsen.
Gelijkende motvlinder
De vertaling van de Griekse naam Phalaenopsis is ‘gelijkende motvlinder’, omdat de vorm van de bloemen iets weg heeft van een vlinder. De plant is echter niet interessant voor insecten, daarom is hij zeer geschikt als kamerplant. Vaak zie je de orchidee in een glazen pot staan, op deze manier krijgt hij genoeg licht en kun je de wortels goed in de gaten houden. Als je orchidee dorst heeft, laat hij dit namelijk weten door zijn wortels grijs tot wit te kleuren. Heb je deze macho te veel water gegeven? Dan kleurt hij zijn bladeren geel.
Hoe verzorg je de vlinderorchidee?
-
Orchideeën hebben weinig water nodig, één keer per week water of in een dompelbadje zetten en laten uitlekken is voldoende.
-
Zet de plant op een lichte plek, maar niet in de zon, anders verbranden de bladeren en daar houdt deze ijdeltuit niet van.
-
De orchidee voelt zich het beste bij kamertemperatuur, maar niet kouder dan 16 graden.
-
Omdat het een tropische plant is, zal de Phalaenopsis een hoge luchtvochtigheid erg waarderen.
-
Nadat de orchidee is uitgebloeid kun je de tak boven het tweede oog wegknippen. Na twee maanden komen er weer nieuwe bloemen tevoorschijn.
De vlinderorchidee is als woonplant van de maand dus zeer goed op zijn plek.