Woonplant juli: Kalanchoë
Het is weer een nieuwe maand, dus tijd voor een nieuwe woonplant van de maand. Bij zon en zomer past natuurlijk een kleurrijke, makkelijke plant. Juli staat daarom in het teken van de Kalanchoë.
Tropische schoonheid
Met bijzondere blaadjes, bloemen in hippe kleuren en sprookjesachtige vormen, geeft de Kalanchoë je het échte zomergevoel. De Kalanchoë familie is veelzijdig; er zijn Kalanchoës die je vooral voor het blad kiest met vlammende kleuren of harige blaadjes, maar er zijn ook Kalanchoës die je kiest voor de bloemen en kleuren. Dan zijn er ook nog de grote hoge exemplaren met ovalen bollen die zich openen in sierlijke klokjes. Genoeg keuze dus!
Combineren in huis
Het is in huis hét moment om contrasten op te zoeken. Combineer de bijzondere vormen, kleuren en maten met speelse potten en exotische motieven. Vier de zomer met een kakelbonte verzameling!
Verzorging van de Kalanchoë
- De Kalanchoë maakt alle plekjes mooier; zowel volle zon als een donkere standplaats.
- De kluit mag tussen het water geven iets indrogen.
- Om de 2 á 3 weken een scheutje plantenvoeding is voldoende.
- Uitgebloeide plantjes kun je laten zitten, daar groeien nieuwe knoppen overheen. Door ze te laten zitten bevorder je de doorbloei.
- Als het boven de 10 graden celsius is buiten, kan de Kalanchoë ook prima op het balkon of terras in bakken, of in de tuin in de volle grond.
Met een gerust hart op vakantie
Oorspronkelijk komt de Kalanchoë uit Madagascar. Er zijn meer dan 200 soorten, in diverse vormen en maten. De woonplanten zijn handzaam, maar in het wild groeien ze tot zo’n 6 meter hoog! Behalve in koude streken, kunnen Kalanchoës overal goed leven. Doordat de vetplanten vocht opslaan in de vlezige blaadjes, staan ze er ook na de vakantie nog mooi bij! Bovendien bloeien ze zeker 8 weken, dus je hebt er lang plezier van!
Meer weetjes over de Kalanchoë
- Symbool voor volharding en genegenheid
- Rode en paarse Kalanchoës zijn populair in China om het Chinese nieuwjaar mee te vieren.
- Pas in 1932 arriveerde de Kalanchoë in Europa. Daarna duurde het nog een halve eeuw om internationaal door te breken!
- ‘Kalanchoë’ komt van het Chinese woord 'Kalan Chauhuy', wat ‘Dat wat valt en groeit’ betekent. Dat komt omdat een afgevallen Kalanchoëblad vaak zelf wortel schiet en een nieuwe plant vormt.