Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Vogels naar je tuin lokken: 7 tips

Maaike de Jong op 07-10-2024

De herfst is een prachtige tijd om vogels in je tuin te verwelkomen. Nu de dagen korter worden en het voedsel in de natuur schaarser wordt, is het ideale moment aangebroken om van je tuin een ware vogeloase te maken. Maar hoe krijg je meer vogels in je tuin en welke stappen kun je nemen om ze aan te trekken? In dit artikel geven we je 7 handige tips om vogels te lokken en van je tuin een echte vogeltuin te maken.

1. Zorg voor gevarieerd voedsel

Een van de meest effectieve manieren om vogels naar je tuin te lokken is door ze te voeren. Maar mag je vogels voeren in je tuin? Ja, het is zeker toegestaan om vogels te voeren, vooral in de koudere maanden wanneer ze moeite hebben om voldoende voedsel te vinden. Zorg wel dat je het juiste tuinvogel voedsel aanbiedt. Verschillende vogels hebben verschillende voorkeuren. Voorzaad, zoals zonnebloempitten, is populair bij vogels zoals de pimpelmees en de koolmees, terwijl mussen dol zijn op gemengd zaad.

Daarnaast kun je in de herfst vetbollen of pindaslingers ophangen. Deze producten bevatten veel energie, wat vogels nodig hebben om warm te blijven. Plaats het voedsel op verschillende hoogtes en locaties in je tuin, zodat zowel grondvogels als vogels die liever hoog in de bomen zitten, hun plek vinden.

2. Bied beschutting en nestgelegenheid

Vogels voelen zich veiliger in tuinen waar ze zich kunnen verschuilen. Hoe krijg je vogels in je tuin? Door struiken en bomen te planten die zowel voedsel als beschutting bieden. Vogels gebruiken deze plekken niet alleen om te schuilen voor roofdieren, maar ook om te rusten en hun nest te bouwen.

Dichte struiken zoals de hulst of liguster bieden een uitstekende schuilplek voor kleine vogels. Het aanbrengen van vogelhuisjes kan ook helpen om meer vogels naar je tuin te lokken. Zorg ervoor dat de huisjes op een veilige plek hangen, uit de buurt van katten of andere roofdieren.

3. Water is essentieel

Water is een belangrijke bron voor vogels, zowel om te drinken als om hun veren schoon te houden. Een eenvoudige vogeldrinkbak of vijver kan al een enorm verschil maken in het aantal vogels dat je aantrekt. Zorg ervoor dat het water altijd schoon is en in de winter niet bevriest.

Door een ondiepe vijver of waterschaal in je tuin te plaatsen, zorg je voor een uitnodigende omgeving voor verschillende soorten vogels. Vooral in de herfst en winter, wanneer natuurlijke waterbronnen bevroren kunnen zijn, is het belangrijk dat vogels in je tuin toegang hebben tot water.

4. Kies de juiste beplanting voor een vogeltuin

Hoe krijg je meer vogels in de tuin? Kies de juiste planten! Bepaalde planten en struiken zijn erg aantrekkelijk voor vogels, omdat ze voedsel of beschutting bieden. Overweeg om bessenstruiken zoals de vuurdoorn, lijsterbes of meidoorn te planten. Deze struiken trekken niet alleen vogels aan vanwege hun bessen, maar bieden ook uitstekende nestgelegenheden.

Daarnaast kunnen zonnebloemen en distels ook een natuurlijke voedselbron bieden. Deze planten produceren zaden die vogels in de herfst graag eten.

5. Creëer een vogelvriendelijke omgeving

Het is belangrijk om een rustige en veilige omgeving voor vogels te creëren. Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor zowel vogels als insecten. Vogels eten veel insecten, dus door een gezonde insectenpopulatie in je tuin te behouden, zorg je voor een natuurlijke voedselbron.

Daarnaast helpt het om een natuurlijke tuin te creëren. Laat bijvoorbeeld in de herfst wat bladeren op de grond liggen. Onder deze bladeren zitten vaak insecten en wormen, die een goede voedselbron vormen voor vogels zoals de merel.

6. Welke vogels in je tuin?

Afhankelijk van waar je woont en hoe je tuin eruitziet, kun je een grote verscheidenheid aan vogels in je tuin aantrekken. In stedelijke tuinen zie je vaak mussen, roodborstjes, merels en mezen. Als je in een meer landelijke omgeving woont, is de kans groot dat je ook vogels zoals de vink, spreeuw of zelfs een specht tegenkomt.

Door een gevarieerde tuin te creëren met verschillende soorten voedsel en beschutting, trek je meer soorten vogels aan. Houd ook in de gaten welke vogels het vaakst op bezoek komen. Dit kan handig zijn voor activiteiten zoals de Nationale Tuinvogeltelling.

7. Tel de vogels in je tuin

Een leuke manier om bij te dragen aan vogelonderzoek is door deel te nemen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Elk jaar, meestal eind januari, kun je meedoen door een half uur lang de vogels in je tuin te tellen. Maar hoe tel je de vogels in je tuin? Het is simpel: noteer per soort hoeveel vogels je tegelijkertijd ziet. Het hoogste aantal dat je ziet, schrijf je op.

Deze telling helpt bij het in kaart brengen van vogelpopulaties in Nederland. Het is een leuk en leerzaam moment om samen met familie of vrienden vogels te spotten. Door deel te nemen, draag je bovendien bij aan wetenschappelijk onderzoek naar vogelpopulaties.

Zo krijg je meer vogels in je tuin

Het lokken van vogels naar je tuin is niet alleen goed voor de vogels, maar het kan ook veel vreugde brengen aan jou als tuinier of natuurliefhebber. Door te zorgen voor gevarieerd voedsel, water, beschutting en de juiste planten, kun je een omgeving creëren waarin vogels zich thuis voelen. Of je nu meer wilt weten over welke vogels in je tuin komen of gewoon wilt genieten van hun vrolijke gezang, deze tips helpen je op weg om van jouw tuin een echte vogeltuin te maken.

Vergeet niet om mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling, die elk jaar in januari plaatsvindt. Het is de perfecte kans om te zien hoeveel vogels jouw tuin bezoeken en welke soorten zich er thuis voelen.

Adv. Bol.com Gardena