Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Vloerverwarming kopen? Let eerst op de volgende punten.

Lisa Garden op 28-03-2019

Door de jaren heen is het plaatsen van vloerverwarming in een woning steeds populairder geworden. Het moet dan ook gezegd dat er aan vloerverwarming heel wat interessante voordelen verbonden zijn. Niet alleen ontstaat er op deze manier namelijk een zeer behaaglijk binnenklimaat, daarnaast is het ook nog eens zo dat vloerverwarming boven het vloeroppervlak geen ruimte in beslag neemt. Tel daar ook nog eens bij op dat vloerverwarming een zeer duurzame vorm van verwarmen kan zijn en het is helemaal niet zo vreemd dat veel mensen in de richting van een dergelijk systeem kijken. Toch moet het gezegd dat er ook verschillende nadelen en valkuilen zijn verbonden aan vloerverwarming. Vloerenverwarming.nl zocht de belangrijkste valkuilen voor je uit en hebben ze op deze pagina op een rijtje gezet.

Het bepalen van de aanvoertemperatuur

Voor welke verdeler je zal kiezen is in de praktijk altijd afhankelijk van de aanvoertemperatuur vanuit de warmtebron. Wanneer het gaat om een CV-systeem waar ook traditionele wandradiatoren op zijn aangesloten evenals bij stadsverwarming is de temperatuur doorgaans gelegen tussen de 70 en 90 graden. Het spreekt voor zich dat dergelijke temperaturen flink te hoog zijn voor vloerverwarming. Het gevolg hiervan is dat er voor wordt gekozen om gebruik te maken van mengverdelers met pomp. Hierbij kan de vloertemperatuur op de verdeler worden ingesteld. In het geval van een warmtepomp is de aanvoertemperatuur gelegen op maximum 45 graden. Deze temperatuur is meteen geschikt om toe te passen bij vloerverwarming. Omwille van deze reden is het niet noodzakelijk om warm aanvoerwater te mengen met het retourwater welke afkomstig is van de vloerverwarming. Dit heeft als gevolg dat er in deze situatie gebruik wordt gemaakt van open verdelers die dus niet over een pomp beschikken. Dit is zeker en vast een factor om rekening mee te houden.

Valkuilen met betrekking tot de vloerafwerking

Een tweede, niet onbelangrijke valkuil is terug te vinden in de vloerafwerking. Het is namelijk zo dat niet alleen de hartafstand tussen de buizen een bepaalde invloed heeft op de warmteopbrengst van de vloerverwarming, dit geldt eveneens voor de afwerking van de vloer. Neem nu bijvoorbeeld keramische vloerafwerking. Deze staat er om bekend de warmte het beste door te geven. Daar staat tegenover dat het plaatsen van een hoogpolig tapijt bij vloerverwarming eigenlijk geen goed idee is. Zij kan namelijk tot zomaar even 40 procent van de warmte tegenhouden. Ook parket en hout realiseren een mindere warmteopbrengst. Hierbij ligt het verlies op zo'n 25 procent. Kies je voor parket? In dat geval is het nog belangrijk om er rekening mee te houden dat zachte houtsoorten niet ideaal zijn om te combineren met vloerverwarming. Kom je er zelf niet helemaal uit welk materiaal te kiezen voor de afwerking van je vloer bij vloerverwarming? Dan is het altijd een aanrader om dit even te bespreken met een vakman. Hij kan je precies vertellen welke materialen nu het meest aan te raden zijn.

De maximale verleg- en hartafstand

Per groep op vlak van vloerverwarming is het mogelijk om (met behulp van 16x2 buizen) maximaal tussen de 100 en 120 meter aan te leggen. Dit heeft alles te maken met de weerstand van de buizen. Bovendien is het eveneens van belang om te kiezen voor de correcte hartafstand. Hoe verder de buizen uit elkaar zijn gelegen, des te minder vermogen er uit de vloer kan worden gehaald. Standaard wordt er bij vloerverwarming voor gekozen om gebruik te maken van de hartafstanden 10, 15 of 20 centimeter.

De diepte van de buizen bij vloerverwarming

Het is bij vloerverwarming steeds van belang om er rekening mee te houden dat de buizen voldoende diep gelegd dienen te worden. De meest aangewezen diepte bij nieuwe dekvloeren bedraagt ongeveer 5 centimeter. Op het ogenblik dat er sprake is van een grotere diepte vindt er veel minder warmteafgifte plaats. Bijgevolg is het mogelijk dat het aanzienlijk langer kan duren voordat de ruimte daadwerkelijk op temperatuur is. Het mag dan ook duidelijk zijn, het is altijd van belang om rekening te houden met de diepte waarop de buizen worden geplaatst indien er gebruik wordt gemaakt van een systeem met vloerverwarming.

Vloerverwarming alleen is vaak niet voldoende

Een eveneens niet onbelangrijke valkuil waar je bij vloerverwarming altijd rekening mee dient te houden heeft betrekking tot het feit dat deze als hoofdverwarming vaak onvoldoende is. In principe volstaat vloerverwarming uitsluitend wanneer er sprake is van een optimaal geïsoleerde woning en zelfs dan kan er hier geen absolute zekerheid over worden gegeven. In ieder geval, ondanks het feit dat vloerverwarming dus boven de vloer geen ruimte in beslag neemt, is het zomaar mogelijk dat je alsnog gebruik zal moeten maken van extra verwarmingselementen. Het spreekt voor zich dat deze wel ruimte in beslag zullen nemen. Bedenk jezelf dus goed of vloerverwarming in jouw woning voldoende zal zijn om een aangenaam warme temperatuur te kunnen creëren of niet.

Bekijk ook de mogelijkheden van een gietvloer i.c.m. vloerverwarming

TuinTuin