Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Vijf slimme tips om energie te besparen in je tuin

Lisa Garden op 02-05-2023

Het is nog nooit zo belangrijk geweest om energie te besparen, niet alleen voor het milieu maar ook voor je portemonnee. In huis kun je dit doen door bijvoorbeeld korter te douchen en de verwarming een paar graden lager te zetten. Maar wist je ook dat je in de tuin energie kan besparen? In dit artikel geven we je vijf slimme tips om je tuin om te toveren in een energiezuinige oase.

Tip 1. Installeer een regenton

Met een regenton kun je regenwater opvangen. Zo heb je altijd water op voorraad, om bijvoorbeeld de tuin te sproeien of je auto te wassen. En dat is vooral handig als er langere tijd droogte is. Met een regenton hoeft er minder water uit de kraan gebruikt te worden. Je bespaart daarmee al gauw zo’n duizend liter drinkwater per jaar. En dat is beter voor het milieu. Het zorgt er ook voor dat het riool minder snel overbelast raakt. Je hebt vaak al een regenton voor een paar tientjes. Als je een beetje handig bent kun je er ook zelf een maken.


 

Tip 2. Kies voor energiezuinige tuinverlichting

Ledlampen, spaarlampen en TL-lampen zijn de meest energiezuinige soort lampen. Handig dus om hiervoor te kiezen bij je tuin- en schuurverlichting. Duurzame lampen gebruiken tot negentig procent minder elektriciteit dan niet-duurzame lampen, zoals gloeilampen en halogeenlampen, en zijn daardoor een stuk minder belastend voor het milieu en je portemonnee. Je kan je energie vergelijken om te zien hoeveel je hiermee bespaart. 
 

Tip 3. Gebruik zonne-energie voor je elektrische apparaten

Een elektrische grasmaaier, elektrisch gereedschap en een elektrisch zonnescherm, je gebruikt buiten ongemerkt veel elektriciteit. En dat kan het energienetwerk behoorlijk belasten. Het kan daarom handig zijn om hier zonne-energie voor te gebruiken.

Je kunt bijvoorbeeld apparaten met zonnepanelen kopen, je eigen apparaten van zonnepanelen voorzien, je tuinhuisje uitrusten met zonnepanelen of je apparaten aansluiten op je zonnepanelen met een accu en omvormer. De zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit die je kunt gebruiken om je apparaten op te laden en te gebruiken. Een goede keuze voor het milieu en je portemonnee!

 

Tip 4. Gebruik je tuinafval als natuurlijke meststof

Je kunt je tuinafval gebruiken als natuurlijke meststof door het te composteren. Compost is goed voor de bodem van je tuin, omdat er veel voedingsstoffen in zitten en de bodem er vruchtbaar door wordt. Met composteren bespaar je ook indirect energie doordat je zelf je afval gebruikt en het niet vervoerd en verwerkt hoeft te worden.

 

Tip 5. Investeer in een regelbare vijverpomp

Een vijverpomp is leuk in je tuin, maar het kost vaak ook een hoop stroom, omdat hij het gehele jaar aan staat. Een kleine vijverpomp verbruikt gemiddeld zo’n 180 kWh aan vermogen per jaar. Ga je uit van 50 cent per kWh, dan kost zo’n kleine vijverpomp je zo’n 90 euro per jaar. Maar er zijn ook zwaardere types, met vermogens oplopend tot zelfs 1.750 kWh per jaar. Ga je weer uit van die 50 cent per kWh, dan kost zo’n pomp je bijna € 875,- per jaar!

Het is daarom beter om voor een regelbare vijverpomp te kiezen. Bij zo’n pomp kun je zelf bepalen hoeveel stroom hij gebruikt. Dat doe je door het vermogen te verminderen of juist uit te breiden. Zo kun je ervoor zorgen dat hij minder energie gebruikt en (flink) besparen op je stroomkosten. Een regelbare vijverpomp is vaak iets duurder dan een normale variant, maar uiteindelijk zullen je portemonnee en het klimaat je er dankbaar voor zijn!

Adv. Bol.com Gardena