Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Vervang makkelijk je screendoeken voor een heerlijk koel huis deze zomer

Lisa Garden op 31-05-2024

Met de zomer voor de deur is het niet langer belangrijk om je huis te verwarmen, maar juist om het koel te houden. Screendoeken zijn hierbij enorm handig, omdat ze voorkomen dat je huis te warm wordt. Screendoeken kunnen vies worden. Gelukkig is het makkelijk om ze te vervangen en aan te passen aan de stijl van je tuin of woning. Maar hoe doe je dat en wat als je nog geen screendoek hebt?

Wat zijn screendoeken?

Voordat je meer te weten komt over het vervangen van screendoeken, is het goed om stil te staan bij wat deze doeken eigenlijk zijn.

Screendoeken zijn speciale doeken waarmee je je huis beschermt tegen zonlicht, zonder meteen het zicht naar buiten helemaal te blokkeren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld rolluiken, die je woning helemaal verduisteren. Screendoeken hangen normaal gesproken in een cassette, net als een rolluik, en kunnen zowel handmatig als elektrisch worden bediend om op te rollen.

Die cassettes zijn heel duurzaam en het is vaak onnodig om deze helemaal te vervangen als je screendoek vies is geworden of versleten raakt. Het zou daarom onnodig zijn om alles helemaal te vervangen als je screendoek na zo'n tien of vijftien jaar vernieuwd moet worden.

Het aanbrengen van een nieuw screendoek in een bestaande cassette is mogelijk en makkelijker dan je denkt. Nieuwe screendoeken kunnen op maat gemaakt worden voor bestaande ramen en via een eenvoudige handleiding of montagevideo's vervangen worden, waardoor alles er weer als nieuw uitziet en je kunt genieten van een koel huis.

Maak een keuze uit diverse kleuren

Op het moment dat je je screendoek gaat vervangen, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om de kleur aan te passen of te kiezen voor bijvoorbeeld een verduisterend screendoek in plaats van enkel zonwerend. Dat laatste is vooral interessant om slaapkamers koel en donker te houden op warme en zonnige dagen.

Als je online een screendoek bestelt, kun je kiezen uit 35 kleuren, maar het is soms moeilijk om te bepalen hoe het doek er in werkelijkheid uit zal zien, zeker als de zon erop schijnt. Ook is het lastig om aan de hand van een afbeelding te beoordelen of de kleur van je nieuwe screendoek past bij je huidige tuin, interieur of gevel.

Door een proefstaal van een nieuw screendoek te bestellen, kun je de stof vergelijken met je huis en tuin en zo een betere en doordachte keuze maken voordat alles op maat wordt gemaakt.

Wat als je nog geen screendoek hebt?

Veel huishoudens verduisteren hun kamers met (rol)gordijnen of lamellen, wat betekent dat er nog geen screendoek voor het raam hangt. Gelukkig kan screendoek ook worden toegepast op ramen waar nog geen bestaande cassette op is gemonteerd. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van bevestigingszuignappen, zeilringen of tourniquets.

Het idee achter deze drie bevestigingsmethoden is dat je ze direct aan de raamkozijnen monteert en daardoor kunt genieten van dezelfde bescherming tegen de zon als met een screendoek in een cassette, zonder meteen een complete installatie te monteren.

Bij zeilringen zul je zelf een bevestiging aan het kozijn moeten aanbrengen om het screendoek in op te hangen. Bij zuignappen en tourniquets is dit niet het geval. Het nadeel van tourniquets is echter dat je altijd de bevestigingen aan je kozijn ziet zitten, ook als je de screendoeken verwijdert, bijvoorbeeld in de winter.

Screendoeken in huis halen en monteren

Screendoeken zijn een handige en effectieve manier om je huis koel te houden tijdens warme zomerdagen. Je kunt ze eenvoudig zelf vervangen en aanpassen aan de stijl van je huis of tuin. Met de mogelijkheid om te kiezen uit diverse kleuren en zelfs verduisterende opties, bieden ze niet alleen bescherming tegen de zon, maar zien ze er ook mooi uit.

Haal nu zelf snel nieuwe screendoeken in huis, of kies voor een andere montage-optie als je nog geen cassette hebt voor je screendoek en geniet van een lekker koel huis deze zomer.

Adv. Bol.com Gardena