Van hennepolie tot textiel: belangstelling voor industriële hennepteelt groeit
Meer en meer Nederlandse boeren zijn geïnteresseerd om een hennepkwekerij te starten. De hennepplant dient immers als grondstof voor liefst 40.000 producten: de bekendste zijn hennepolie en textiel maar hennep komt ook voor in cosmetica, papier en verf. Lange tijd werd de plant geassocieerd met marihuana en drugsgebruik en daarom verboden maar dat tij is gekeerd. Nu Nederlanders herontdekken wat de plant allemaal te bieden heeft en de handel in hennepproducten groeit, gaan meer en meer stemmen op om vezelhennep uit de Opiumwet te halen en industriële hennepteelt toe te laten.
Hennepolie vol voedingsstoffen
Hennep is een heel waardevol product. Van de zaden wordt hennepolie gemaakt die een alternatief biedt voor boter, kokosolie en andere vetstoffen. Het lijstje met gezonde voedingsstoffen in de olie is lang: Omega-3 en Omega-6 vetzuren, vitamine E, fosfor, ijzer, zink, calcium, natrium, kalium en gamma-linoleenzuur zijn de voornaamste. Hennepolie zou de meest onverzadigde olie afkomstig van planten zijn. Over het algemeen hebben Nederlanders een tekort aan essentiële vetzuren omdat ze te veel dierlijke vetten gebruiken. Omdat de olie puur natuurlijk is, is ze ook goed voor de huid. Je vindt hennepolie in verschillende massageoliën en gezichtscrèmes.
Doorheen de eeuwen groeide het gamma producten vervaardigd uit hennep: touw, kleding, isolatie, papier, bioplastics, verf, hennepbeton, brandstof, zonnecrème tot zelfs lambrisering.
Monddood gemaakt door concurrentie
De hennepplant heeft de pech familie te zijn van de marihuanaplant. Nochtans bevat deze plant amper THC en kan je er niet high van worden. Maar concurrenten zagen hun kans om de hennepindustrie aan te vallen. In 1937 werd in Amerika het verbod op het telen van hennep vastgelegd in de Marihuana Tax Act. Niet geheel toevallig bloeide op dat moment de papierindustrie en was hout de belangrijkste grondstof. In 1942 werd het weer even toegelaten om uniformen voor het leger te maken maar na WOII laaide het protest weer op, deze keer ook vanuit de chemische en aardolie-sector die meer belang hadden bij de verkoop van katoen en nylon. Sindsdien was industriële hennepteelt weer verboden in de Verenigde Staten tot president Trump op 1 januari 2019 de teelt legaliseerde. Niet uit liefde voor de plant, wel om de agrarische sector te ondersteunen die door de handelsoorlog met China haar soja niet meer verkocht kreeg.
Hollandse Hennie
Nu de wetten wereldwijd versoepelen en de markt in CBD-olie groeit, stijgt ook de interesse bij de Nederlanders om te starten met een hennepkwekerij. Zij willen munt slaan uit de plant. Er is één probleem: het oogsten van de toppen van de hennepplant valt onder de Opiumwet. Onterecht vinden ze bij BlueCity Lab en Hempowerment dat de hennepteelt back in business willen brengen. Dat doen ze met een ludieke actie. Sympathisanten kunnen de vezelhennepplant ‘Hennie’ bestellen. De eigenaren die voor Hennie zorgen en hem na de oogst terugsturen, krijgen korting op een product gemaakt van hennep. Al 100.000 Nederlanders zorgen momenteel voor hun Hollandse Hennie.
Als hennepolie, papier, kleding en vele andere producten op basis van hennep legaal mogen verkocht worden en je er niet high van wordt, is het vreemd dat de plant in Nederland nog steeds valt onder de Opiumwet. Zeker als je weet dat vezelhennep alle marihuanavrouwtjes zou bevruchten binnen een straal van 5 kilometer en op die manier de illegale marihuanahandel mee ondermijnt.