Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Tuintips voor de herfst

Lisa Garden op 23-09-2008

Najaarstips voor uw gazon
September is een prima periode om een nieuw gazon in te zaaien of slechte plekken bij te zaaien. De grasmat is dan nog voor de winter (weer) sterk en groen. U kunt in september ook verticuteren als dat nodig is (het ‘vilt’ uit de grasmat halen en lucht bij de wortels brengen). Vul kuilen op en vlak hobbels in het gras af. Zoden leggen kan het hele jaar door (behalve als het vriest), dus ook nu. Blijf maaien zolang het gras groeit. Geef geen stikstofrijke mest meer, maar speciale najaarsmest voor het gazon is nu juist wel erg goed. Daar worden graswortels sterk van. Vaak wordt die mest samen met kalk (in één pakket te koop) gegeven om verzuring van de grond en mosgroei tegen te gaan. Kalk wordt langzaam door de bodem opgenomen. Wanneer u dat nu geeft, kunt u in het voorjaar weer probleemloos stikstofrijke groeimest geven die anders verkeerd met de kalk reageert.

U kunt nu ook bolletjes in het gazon planten (sneeuwklokjes, krokussen, narcissen) die volgend voorjaar zullen bloeien. Heel belangrijk: hark regelmatig blad van het gras af. Als afgewaaid herfstblad er te lang op blijft liggen, kan het gras eronder gaan schimmelen.

Fruit oogsten uit eigen tuin
Alle soorten fruit moet u voorzichtig met de hand oogsten. Leg ze in kistjes of bakjes om ze zo min mogelijk te kneuzen. Niets is lekkerder dan vers geplukt, rijp fruit. De juiste oogsttijdstippen verschillen sterk per soort. Steenvruchten, zoals pruimen, abrikozen en perziken, rijpen na de pluk niet na; die moet u dus voldoende rijp plukken. Hetzelfde geldt voor druiven en andere besvruchten. Pluk ze eetrijp. Bij appels en peren is er verschil tussen zomerfruit (handperen en -appels) en bewaarfruit. Een rijpe appel of peer laat los als hij aan het steeltje omhoog wordt gebogen of iets gedraaid. Te laat plukken geeft vruchten die niet houdbaar zijn.

Bewaar vruchten liefst gekoeld, maar niet te lang. Bewaren in een koele schuur of kelder geeft meestal het beste resultaat. Onder droge omstandigheden droogt fruit uit: appels worden rimpelig, peren taai. In afgesloten plasticzakken verstikt het fruit; laat zo’n zak van boven open. Vanaf oktober is het trouwens dé periode om een vruchtboompje of -struik in uw tuin te planten.

Potten opnieuw beplanten
Uw potten en bakken met zomerbloemen zijn uitgebloeid? Berg ze niet op, maar maak ze leeg, bekleed ze van binnen met isolerend bobbeltjesplastic (wel de drainagegaten vrij laten), doe er verse potgrond in en vul met planten die de komende maanden (en zelfs de hele winter) voor nieuwe kleur zorgen. U kunt er klimop in zetten, maar vrolijke combinaties zijn nog leuker. Bijvoorbeeld met winterheide (Erica carnea), Hebe en kleine coniferen, bontgekleurde Skimmia en Elaeagnus pungens ‘Maculata’, Euonymus fortunei, of parelbessen (Gaultheria mucronata) met roze, witte of paarse bessen. Er is zoveel om mee op te fleuren. U wilt toch het hele jaar van uw tuin of balkon genieten? Zo lukt dat! Ga voor nog meer advies en inspiratie naar uw tuincentrum in de buurt.

TuinTuin