Tuinplant oktober: Vuurdoorn
De Pyracantha
Als je op zoek bent naar een plant die het hele jaar door varieert in kleur, dan verdient de Vuurdoorn absoluut een plekje in je achtertuin. In de zomer bloeien er crèmekleurige bloemen aan, in het najaar verrast hij je met vuurrode, gele of oranje besjes, en als hij zijn besjes verliest, blijft hij toch de hele winter groen.
De Pyracantha heeft zijn stekels geërfd van zijn familie: de roos. De heester doet het erg goed als vrijstaande haag of tegen een muur of schutting. Deze vuurrode klimmer vraagt weinig van je: schaduw, halfschaduw, zon, hij vindt alles prima. Als de grond maar niet te nat is. Wel zullen er minder besjes groeien als hij een plekje in de schaduw heeft.
Geen favoriet voor vogels
Vogels houden niet van de besjes, het zijn een soort spruitjes voor kinderen: als ze écht honger hebben eten ze het wel, maar ze hebben liever vanillevla. Voor mensen zijn de besjes overigens licht giftig, maar waarschijnlijk heb je meer last van de stekels dan van de besjes. Nestelen in de vuurdoorn doen vogels wel, de doornen beschermen ze namelijk van roofdieren.
De vuurdoorn snoeien
Deze vroegbloeiende heester loont zich heel goed als afscheiding of haag in de vuurtuin. Eh… voortuin. Door vormsnoei kun je er een mooie compacte struik van maken. Wanneer snoei je dit vlammende beest?
- De vuurdoorn is een vroegbloeiende heester en wordt daarom meestal in juni gesnoeid.
- Snoei de takken met opkomende besjes niet weg, tenzij ze helemaal van het padje af gaan.
- Ook aan het eind van de winter is het slim om de heester te snoeien.
- De vuurdoorn kan flink zijn gang gaan qua groei. Hij kan tot wel vier meter hoog worden. Houd er rekening mee dat vaker snoeien de groei van bloemen en besjes tegengaat.
- Tot slot: gebruik handschoenen bij het snoeien, de struik is erg stekelig. Als je liever een stekelvrije struik wilt, ga dan voor de Dwergmispel. Ook deze heeft knalrode besjes en heeft weinig onderhoud nodig.