Tips voor een vlonder: kies voor hardhout
Het is tijd voor iets nieuws in je tuin. U heeft besloten om uw terras te vervangen voor een houten vlonder. Maar nu u eenmaal in uw nieuwe project duikt blijkt er een hoop keuze te zijn. Kiest u bijvoorbeeld voor terrasplanken van hardhout of naaldhout? Glad geschaafd of met ribbel? En wat is blinde montage nu eigenlijk? Er zijn een hoop knopen om door te hakken voordat u met het leggen van uw vlonder kunt beginnen. Om u te helpen bij het maken van een keuze vindt u de beste tips voor een hardhouten vlonder hieronder.
Kies voor hardhout
Bij het maken van een houten vlonder kunt u het beste kiezen voor hardhouten vlonderplanken. Terrasplanken van naaldhout houden niet van het Nederlandse klimaat, zeker onbehandeld kunnen ze niet zo goed tegen al dat vocht. Daarnaast slijten ze sneller en hebben ze een veel kortere levensduur dan de hardhouten variant. Als u toch heel graag die naaldhout look wil is Siberisch Lariks een optie. Dit is niet te vergelijken met Lariks Douglas in duurzaamheid en hardheid en staat ook wel bekend als Europees hardhout.
Hardhout is ideaal voor het maken van een vlonder, voornamelijk omdat het duurzaam, slijtvast, stabiel en onderhoudsarm is. Nu de keuze op hardhout gevallen is bent u er nog niet, er zijn zoveel verschillende hardhoutsoorten. De populairste hardhoutsoort voor een vlonder op dit moment is Bankirai. Ook Ipé wint steeds meer aan bekendheid, voornamelijk omdat het een van de hoogwaardigste houtsoort op dit moment is. Voor een heel luxe terras gebruikt u exclusieve houtsoorten als Padouk en Mukulungu.
Populair: Glad geschaafde vlonderplanken
Vlonderplanken zijn er in veel verschillende soorten en maten, maar de bewerking is grofweg in twee categorieën in te delen: met groef/ribbel of glad geschaafd. Voor een terras met een dynamische uitstraling kiest u voor terrasplanken met een groef of ribbel. Deze planken hebben echter wel een nadeel. Ze worden namelijk heel snel glad, hoewel veel mensen denken dat het tegenovergestelde waar is. In de groeven blijft namelijk water staan, waar algen in gaan groeien. En laten het nou net algen (en vuil) zijn die uw vlonderplanken glad maken.
Glad geschaafde vlonderplanken hebben hier geen last van en zijn daarom erg populair. Op een gladde terrasplank blijft namelijk minder water staan en u veegt vocht en vuil er ook makkelijk vanaf. Deze planken blijven dus stroef, zonder dat u daar veel moeite voor hoeft te doen. Bovendien maakt u met glad geschaafde vlonderplanken eenvoudig een heel strak en naadloos terras.
Monteren met clips
Een vlonder hoeft niet meer met zichtbare schroefgaten in elkaar gezet te worden, hiervoor kunt u nu ook clips gebruiken. Bij montage met clips, ook wel blinde montage genoemd, schroeft u de clips vast op de onderbalken en schuift u de planken hierin vast. Deze manier van monteren is niet alleen makkelijker, maar het eindresultaat is ook mooier. Geen schroeven meer in het zicht en een enorm strak en naadloos terras.
Het verwijderen van het terras in de toekomst gaat ook eenvoudiger, hoewel u daar nu waarschijnlijk nog niet mee bezig bent. Maar op het moment dat u na 15 of 20 jaar toe bent aan iets anders en uw vlonder wil afbreken heeft u geen last van schroeven die zo verroest zijn dat ze niet meer meewerken. Daarnaast is het ook een hele milieuvriendelijke oplossing. Planken zonder schroefgaten kunnen namelijk worden hergebruikt en bijvoorbeeld een nieuw leven krijgen als schutting. Dan wordt de volle levensduur van het hout pas echt benut.
Wilt u zelf beginnen aan een vlonder, maar weet u niet hoe? Met behulp van een montagevideo is het heel eenvoudig.