Soorten kerstbomen
In december, direct nadat Sinterklaas ons land verlaten heeft, zijn er volop kerstbomen verkrijgbaar in het tuincentrum. Maar waarom zetten we eigenlijk een kerstboom in huis en wat voor soorten kerstboom zijn er eigenlijk verkrijgbaar? Ook wordt uitgelegd waar u op moet letten bij het kopen van een kerstboom met kluit zodat u deze later in de tuin kunt plaatsen.
Oorsprong
De kerstboom is sinds de zestiende eeuw in gebruik als kerstversiering. Het is lastig om te bepalen, maar hoogstwaarschijnlijk zijn onze Duitse buren begonnen met deze traditie. Versieringen met kaarslicht stammen van begin 1800 maar om praktische en veiligheidsredenen zijn deze inmiddels vervangen door kunstlichtjes. Tegenwoordig wordt de boom op vele manieren gedecoreerd, vaak afhankelijk van de trends die heersen.
Ook kunstkerstbomen zijn populair geworden, maar de natuurlijke kerstboom blijft erg populair: de geur en sfeer van een echte kerstboom zijn niet te evenaren! De kerstboom die de meeste geur afgeeft, de Picea Abies, laat helaas wel als eerste zijn naalden vallen.De twee kerstbomen die de meeste geur verspreiden zijn de Picea Abies en de Picea Omorika. Omdat dit echte “bosbomen” zijn worden deze niet vaak in tuinen geplant.
De blauwspar is een goed voorbeeld van een kerstboom die zijn naalden lang behoudt (Abies procera glauca). Deze heeft bovendien een bijzonder mooie, blauwe kleur. De Nordman is ook een bekende kerstboom, die bovendien erg breed is en mooie “etages” heeft. De kleur is glanzend, donkergroen. Zowel de blauwspar als de Nordman geuren niet veel, maar zijn wel oersterk en tegenwoordig zeer trendy.
Zodra u een kerstboom heeft gekocht, kunt u deze het beste op een koele plaats zetten totdat u hem op gaat zetten. Zet de stam in een laagje water. U kunt de kerstboom het beste niet meteen van “buiten” naar “binnen” verplaatsen, omdat het temperatuurverschil dan problemen kan opleveren. Uw boom in een schuur of garage laten wennen aan een hogere temperatuur dan buiten kan zorgen voor een mooiere boom die u langer in huis kunt laten staan.
Kerstbomen met kluit
Als u een kerstboom met kluit heeft gekocht, kunt u deze na de Kerst in de tuin plaatsen. Hiervoor hebben wij wel een aantal tips:
- Koop een kerstboom met een grote, goede kluit en flinke potmaat;
- Controleer of de kluit niet verdroogd is bij aanschaf;
- Laat de kerstboom wennen aan de hogere temperatuur in uw schuur of garage;
- Plaats de kerstboom niet direct naast uw verwarming;
- Blijf de kerstboom regelmatig water geven;
- Ook als u de kerstboom weer naar buiten toe verplaatst moet u deze weer laten wennen in uw schuur of garage;
- Plant de kerstboom in uw tuin zodra de vorst voorbij is;
- Vergeet niet om regelmatig water te geven mocht het een droge winter zijn.
Als u deze tips in aanmerking neemt kunt u nog vele jaren genieten van uw kerstboom!
Schrijf u hieronder in voor de nieuwsbrief en ontvang leuke tuintips en tuinartikelen maandelijks in uw mailbox! Uiteraard kunt u ons ook volgen op Facebook, Google+ of Twitter!