Samara Polytech ontwikkelt eetbaar servies
Het idee van eetbare verpakkingen ontstond tijdens het ontwikkelen van een nieuw dieet voor astronauten. De makers zochten een product dat zowel geschikt was om voedsel in op te slaan, te verwarmen en op te eten.
Vrij van chemicaliën
Eetbare producten worden vervaardigd zonder kleurstoffen of conserveermiddelen. Het productieproces begint met een puree van groente of fruit. Vervolgens wordt er een stevige massa van gemaakt met een weekmaker. De laatste laag wordt gedroogd bij maximaal 60 graden. De producten van Samara Polytech worden via eenzelfde proces gemaakt. De massa wordt in een mal van servies gegoten en vervolgens gedroogd.
Experimenteren met fruit
De wetenschappers hebben allerlei soorten fruit en groenten uitgeprobeerd voor het maken van het servies. Van appelen en pruimen tot sperziebonen en pompoen. De appel kwam als beste uit de test, omdat het een aangename smaak heeft en de beste plasticiteit, het is dus goed vormbaar. Bovendien bleek het servies van appel zo sterk dat je er kokend water in kunt gieten.
Verspilling tegengaan
Het vervangen van polymeren en cellulose door appelmoes helpt niet alleen verspilling tegengaan, maar zorgt ook voor een betere afvalverwerking. Na gebruik kan het servies worden weggegooid, of opgegeten. Als het servies 12 uur in water is geweekt, lost het volledig op. Bovendien zijn appelen die niet geschikt zijn voor verkoop ideaal om te verwerken tot servies.
In 2020 moet wegwerpservies uit meer dan de helft bestaan uit natuurlijke materialen. Deze ontwikkeling van eetbaar servies is een goede stap naar een wereld met zo min mogelijk plastic.
Afbeelding: ©Samara Polytech