Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Nú snoeien..

Lisa Garden op 22-02-2011

Wat kunnen we in februari allemaal verrichten aan snoeiwerkzaamheden? Bekijk hier onze tips.

Dunningsnoei

Op vorstvrije dagen kunnen bij heesters (niet bij voorjaarsbloeiers) enkele oude takken bij de basis worden afgeknipt, zodat er meer licht en lucht in het binnenste van de struik komt. Dit bevordert ook de groei van nieuwe scheuten. Bij in de zomer en de herfst bloeiende Clematis voorkomt snoei dat de nieuwe uitlopers kaal worden.

Klimop knippen

Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Haal ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien (op schilderwerk en onder dakranden). Dat geldt ook voor scheuten van klimmers zoals bruidssluier (Fallopia), wilde wingerd (Parthenocissus) en trompetklimmer (Campsis).

Fruitbomen

Snoei uw fruitbomen uiterlijk voor eind februari. Een latere terugsnoei kan tot bloeden (sapverlies) leiden. Denk eraan dat sterke snoei de vorming van forse scheuten veroorzaakt. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, wachten tot mei - juni vanwege loodglansaantasting.

 

Nieuw geplante hagen snoeien

Als u wilt dat een nieuw geplante haag in het naderende voorjaar goed uitloopt, moet u voor eind februari terugsnoeien. Dit geldt vooral voor soorten als liguster, meidoorn en haagbeuk (Carpinus). Bloeiende hagen (zoals Forsythia) kunt u beter pas na de bloei terugsnoeien.

Wondbalsem

Dek wonden af met wondbalsem. Vooral bij bladverliezende soorten is de kans op schimmelinfecties groot, bij coniferen is het minder nodig. Bij coniferen altijd een takstompje laten staan, dus niet glad bij de stam afzagen. Bij loofbomen zorgen dat de kraag - de verdikking bij de takaanzet - blijft zitten.

TuinTuin