Met tuinsproeiers en tuinslangen de zomer door
Kenmerkend voor de afgelopen zomers in Nederland zijn de vaak voorkomende droge periodes. Bij het uitblijven van regelmatige regenval dreigt uitdroging voor onze mooie tuinplanten en het gazon. Tuinbewatering is daardoor meer dan ooit een thema.
Heb je genoeg aan een gieter, moet je de tuinslang hanteren of is alleen een professionele tuinsproeier voor jou genoeg? Wij geven handige tips.
Voorkom overbodige waterverspilling
Tijdens langdurige droge periodes waarschuwen waterschappen vaak voor watertekort. Het minste wat je dan kan doen is de tuin niet overdreven gaan sproeien. Zeker als je een kleine tuin hebt kan je de tuinsproeier prima achterwege laten. Gebruik gewoon een ouderwetse gieter om de planten water te geven. Doe dit in ieder geval niet in de volle zon, want dan verdampt een groot deel van het water razendsnel.
Als je het terugdringen van waterverbruik echt serieus wil nemen, kan je het best een regenton aanschaffen. De kans is groot dat je dan helemaal geen kraanwater meer nodig hebt om de planten van water te voorzien. Want hoewel er vaker droge periodes voorkomen, wordt ons land toch elk jaar geteisterd door talloze regenbuien.
Gebruik een tuinsproeier met bewateringscomputer
Voor grotere tuinen valt de keuze vaak op het gebruik van gazon- en tuinsproeiers. Zeker als er een gazon is ga je natuurlijk niet de hele tuin met een gieter bewateren. Houd er rekening mee dat je tijdens een sproeisessie, één of twee keer per dag, ongeveer 10 tot 15 millimeter water sproeit. Je kan dit meten met een regenmeter. Om zo efficiënt mogelijk te sproeien is het echter slim om een bewateringscomputer te gebruiken.
De computer krijgt een plek tussen de kraan en de sproeier. Je kunt vooraf instellen wanneer je de sproeier wil opstarten. Een groot voordeel daarvan is dat je niet thuis hoeft te blijven. Terwijl jij uit eten bent, start de sproeier vanzelf op. En hoewel het allemaal heel duur klinkt, zijn deze computers al verkrijgbaar vanaf ongeveer 40 euro. Kies bij voorkeur een digitaal model, want daarop zit een gebruiksvriendelijk display dat het instellen extra makkelijk maakt.
Bewater efficiënt met een dripsysteem
Over bewateringscomputers gesproken: je kunt de computer prima aansluiten op een dripsysteem. Zo’n systeem brengt het water precies naar de plek waar het moet zijn, namelijk bij de wortels van de planten.
Misschien dacht je dat druppelirrigatie iets is voor grote landbouwbedrijven, maar ook in je eigen achtertuin of op het balkon kan je het gewoon toepassen. Fabrikanten als Gardena hebben hiervoor handige, compacte oplossingen in huis.
Hanteer de slanghaspel of slangenwagen
Als je met een tuinslang aan de slag gaat, kom je er al snel achter dat zo’n slang zich wat lastig op laat bergen. Je kunt dit netjes oplossen door een slanghaspel te gebruiken, bijvoorbeeld een type dat je aan de muur van je huis kunt bevestigen.
Verplaats je de slang na gebruik liever naar binnen, dan is een slangenwagen een geweldige uitvinding. Je rijdt de tuinslang gewoon netjes opgerold naar buiten op het wagentje. En ook het opruimen na afloop is lekker makkelijk. Je kunt trouwens het best een tuinslang van pvc gebruiken. In tegenstelling tot het veelgebruikte vinyl is pvc namelijk minder vatbaar voor knikken en splijten.
Zorg dat je voorbereid bent
Voor tuinliefhebbers vormen kurkdroge zomerweken een schrikbeeld, tenzij ze van cactussen houden misschien. Droge periodes komen niet altijd middenin de zomer voor, want ook in april en mei kan het soms lange tijd niet regenen. Het is dus slim om altijd goed voorbereid te zijn.
Laat je gerust informeren bij gespecialiseerde winkel en investeer in spullen die passen bij het type tuin dat je hebt. Zo ben je altijd voorbereid om droge periodes en blijft jouw tuin een groen paradijs, ongeacht de weersomstandigheden van het moment. Kijk eens bij De Boer Drachten als je direct spullen voor tuinbewatering wil bestellen: https://www.deboerdrachten.nl/tuin-en-park/tuinbewatering