Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Koolraap uit de moestuin

Lisa Garden op 14-11-2018

De dagen worden steeds kouder en de meeste gewassen zijn inmiddels wel uit de tuin verdwenen. Geoogst of opgegeten door hongerige insecten. Behalve de koolraap…

Oubollig

De koolraap heeft een beetje een duf imago: de wortel is log en vaak wordt ze maar op één manier gegeten: koolraapreepjes, en dan een beetje nootmuskaat eroverheen nadat ze aan gort zijn gekookt. Maar de bol is ontzettend veelzijdig, je kunt hem gebruiken in een stamppot, in soep of bakken als alternatief op aardappelen. Het heeft een beetje een zoetige smaak, heel anders dan zijn look-a-like de knolselderij. Het duurt ongeveer 15 minuten om koolraap te koken. Ga je ze bakken, snij ze dan in dunne reepjes en bak ze in olijfolie tot ze een krokant laagje krijgen.

Koude temperaturen

De koolraap kan goed tegen de kou en is eigenlijk een dikke wortel die onder de grond groeit. Vanaf oktober kun je de wortel oogsten. Als het heeft gevroren wordt koolraap pas zoet, maar wacht niet te lang met oogsten, dan kan de smaak te vezelachtig worden. Leuk weetje: de koolraap is eigenlijk een wortelknol, en geen kool.

Hoe bewaar je de koolraap?

Na het oogsten snij je het blaf en de wortelpen van de koolraap af. En daarna?

  • De knollen blijven nog drie weken goed op een koele plek.
  • Koolraap kun je ook invriezen. Wel eerst even wassen en snijden.
  • Als je gesneden koolraap in de koelkast wil bewaren, blijft hij nog een paar dagen goed.
  • Het blad van de koolraap kun je ook eten!
  • Ook als de koolraap een beetje begint te rimpelen, kun je hem nog prima eten. Gewoon even de schil eraf halen. Eet smakelijk!

Koolraap recept

TuinTuin