Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Kerstbomen

Lisa Garden op 20-12-2021

Kerstbomen zijn gezellig. Het opzetten ervan is een traditie geworden. We beginnen in dit artikel eerst met een klein stukje geschiedenis om daarna direct door te gaan met leuke weetjes over je kerstboom met de kerst.
 

Waarom een kerstboom opzetten met kerst?

Kerstbomen dateren uit de Germaanse tijd. Op de kortste dag van het jaar versierden mensen de bomen met kaarsen, appeltjes en klatergoud. De boom stond altijd midden in het dorp. Het idee achter de boom is ‘vruchtbaarheid’ en ‘vernieuwing’ en het verjagen van de donkere dagen. Later verwees de boom naar de geboorte van Jezus.

Volgens het christelijke geloof wordt de kerstboom met kerst opgezet omdat de driehoekige vorm herinnert aan de drie-eenheid van vader, zoon en de Heilige Geest. De christenen hingen snoep en lekkernijen op in de boom, later werd dat vervangen door slingers en ballen.
 

Waar geef jij de voorkeur aan: een grote of een kleine kerstboom?

Grote kerstbomen zijn mooi, maar het is nogal een gedoe om die bomen in huis te krijgen. Je hebt er soms zelf een aanhanger voor nodig om die boom te vervoeren. Kleine kerstbomen kunnen daarom handiger zijn. Kleine kerstbomen worden ook steeds populairder. De versiering hoeft ook niet altijd met veel pracht en praal. Eenvoud siert de mens.
 

Weetjes over de kerstboom

Een kerstboom thuis staat gezellig en ruikt heerlijk. Er schuilt wel een gevaar om de hoek. Als je de kerstboom te droog laat worden, bestaat er namelijk brandgevaar. De gouden tip is dan ook je kerstboom in een bak van 5 cm water te zetten. Een natte boom krijg je namelijk niet zo snel in de fik!

De meeste kerstbomen zijn echter geïmpregneerd. Wat is dat? Dat is een soort van behandeling van het hout van de boom, zodat het beschermd is tegen ongedierte, schimmel en brandgevaar. Toch is je kerstboom in een voetbadje van water zetten zeer raadzaam!

Wist je dat je dennennaalden kunt eten? Ze zijn niet alleen mooi om mee te decoreren, je kunt er ook nog een lekkere kerstlunch mee maken. Natuurlijk steek je die naalden niet maar zo in de mond. Je gebruikt oliën bij het koken ervan. Van dennennaalden kun je een heerlijke thee maken. In heet water met gember erbij smaakt je thee heerlijk onder de kerstboom!

Je kunt alleen dennennaalden eten van kerstbomen, die dennengeur verspreiden. Andere dennennaalden kunnen giftig zijn. Er wordt geadviseerd dennennaalden van geïmpregneerde bomen niet te eten.
 

Wanneer haal je de kerstboom weg?

De data, dat je de kerstboom mag laten staan in Nederland is van 6 december (na de Sinterklaas) tot 6 januari (drie Koningen). In de praktijk hebben vele Nederlanders de boom al staan na 15 november.
 

Sinterklaas en de Kerstman

In 1931 tekende een tekenaar in New York een personage gebaseerd op de legende van Sinterklaas. Dit deed hij voor de drank Coca-Cola. Sindsdien is dit personage bekend als de Kerstman van vandaag. Hij maakte van de Kerstman een man met een bolle buik en rode wangen. Al 70 jaar is de Kerstman ambassadeur van de drank Coca-Cola.

De kerst sokken, die we aan de schouw hangen waren vroeger schoenen. Sinterklaas gooide zijn rijkdom door de schoorsteen. Deze rijkdom had hij geërfd en wilde hij delen met mensen, die het minder hadden. 

TuinTuin