Kamerplanten voor een beter binnenklimaat
Planten zijn een waardevolle toevoeging aan een interieur maar ook je tuin wordt mooier en gezelliger met planten. Binnenkomen in een huis met een bosje bloemen op tafel en veel groen zorgt direct voor een glimlach op je gezicht. Wat niet iedereen weet is dat kamerplanten naast decoratief ook nog heel nuttig zijn in huis. Er zijn kamerplanten die hebben namelijk voor een luchtzuiverende werking. Dit is ontdekt door NASA in de jaren 50, toen men onderzoek deed naar het terugkrijgen van zuurstof door de fotosynthese van planten. Dat we als mens en dier niet zonder zuurstof kunnen is een feit, dat o.a. planten voor de aanvoer van zuurstof zorgen was ook wel bekend. Maar dat kamerplanten lucht kunnen zuiveren was in de jaren 50 nieuw.
Hoe werkt fotosynthese?
Planten kunnen zich vanzelfsprekend niet zelfstandig verplaatsen, daardoor leren ze te overleven op plekken waar dat voor mensen bijvoorbeeld moeilijk zou zijn. Sommige planten kunnen tegen extreme hitte, sommige tegen extreme vorst, planten kunnen zich beschermen met bacteriën en schimmels tegen bijvoorbeeld dieren. Hoe kan een plant dan de lucht reinigen? Allereerst produceren de bladeren van de planten zuurstof en glucose (fotosynthese). In de bladeren van de plant zitten kleine openingen, zoals bij de huid van de mens de poriën. Deze nemen (verontreinigde) lucht op en stoten zuurstof weer af. Door de fotosynthese wordt de verontreinigde lucht gezuiverd en weer omgezet in schone lucht.
Een goed klimaat
Heb je dan compleet gezuiverde lucht door kamerplanten? Nee dat is niet het geval, als je dat zou willen bereiken moet het hele huis bomvol staan met kamerplanten en dan nog lukt het niet. Maar ze dragen een heel groot deel bij, in combinatie met een goede ventilatie en (vaak in kantoorgebouwen) goed schoonmaken van klimaatsystemen. Reinigen dan alleen bepaalde kamerplanten de lucht? In principe reinigen alle kamerplanten de lucht, maar er zijn een aantal soorten kamerplanten die kampioen zijn in lucht reinigen. Zoals bijvoorbeeld de "aglaonema", ook wel de jungleplant genoemd. Dit soort kamerplanten zijn makkelijk in onderhoud, heeft niet veel licht nodig en ook niet veel water. Hoe meer de plant wordt blootgesteld aan luchtverontreiniging des te meer de plant lucht gaat reinigen. Een ideale kamerplant voor bijvoorbeeld op kantoor. Een andere kamerplant is wel zeer bekend, dat is de Aloë Vera. Deze houdt van zon en is makkelijk te kweken en werd ruim 6000 jaar geleden al gebruikt in Egypte voor huidaandoeningen en als laxeermiddel.
Andere luchtzuiverende kamerplanten
Veel gezien in de huiskamer is de Bamboe palm, een compacte mooie palm die bloemen en besjes produceert maar wat vooral een kamerplant is die er goed de lucht reinigt. Een plant die we vaak buiten zien maar ook perfect in de huiskamer past is de hedera. Buiten woekert de hedera graag maar binnen in een pot is de plant goed in toom te houden. Hedera neemt vooral veel verontreinigde lucht op veroorzaakt door schoonmaakmiddelen. Een gouwe ouwe kantoorplant is de Ficus. Een goede reiniger maar lastiger in onderhoud door de specifieke waterwensen. Er zijn ook bloeiende kamerplanten die de lucht zuiveren. Zoals bijvoorbeeld de Chrysant, Azalea of de Gerbera, deze kamerplanten zijn niet zo geschikt voor kantoor maar wel voor in huis. Kortom, kamerplanten zijn niet alleen leuk en mooi in huis ze helpen ook met het hertellen van je luchtklimaat in huis.